„Esu įsitikinusi, kad po ateinantį sekmadienį vyksiančių rinkimų Rusijoje, turėsime naują postūmį ir pamatysime, kaip galime pasiekti kokybinę pažangą Minsko procese“, – sakė ji žurnalistams pirmadienį.

Anot A. Merkel, pagal 2015-ųjų Minsko taikos susitarimus kol kas nepavyko nutraukti kovų Rytų Ukrainoje. Ketverius metus besitęsiantis ginkluotas konfliktas tarp Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų jau pareikalavo per 10 tūkst. gyvybių.

„Nuo tos dienos, kai buvo pasirašyti Minsko susitarimai, laukiau tikrų paliaubų, kurios tęstųsi ilgiau kaip 10 dienų“, – sakė ji per spaudos konferenciją Berlyne.

Ukrainiečių pajėgos ir prorusiški separatistai nuolat kaltina vieni kitus, kad laužomos įvairios paliaubos, kurias bandyta paskelbti remiantis Minsko susitarimais, 2015 metais sudarytais Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių.

A. Merkel taip pat apgailestavo, kad kol kas dar nesusitarta dėl Jungtinių Tautų taikdarystės pajėgų dislokavimo karo krečiamame regione, nors „JT Saugumo Taryboje ištisus mėnesius (šiuo klausimu vyko) derybos“.

Ji pridūrė, kad apie sankcijų Rusijai švelninimą negali būti nė kalbos, kol nebus padaryta realios pažangos taikos procese.

„Pirmiausia norėčiau pamatyti kelis žengtus žingsnius, ir tada galėsime kalbėti apie sankcijų problemą; bet tai turėtų būti svarbūs žingsniai“, – teigė kanclerė.

Anksčiau pirmadienį Europos Sąjunga dar pusmečiu pratęsė sankcijas kai kuriems rusų ir ukrainiečių pareigūnams dėl galimo jų vaidmens konflikte.

ES taip pat taiko atskiras sankcijas Rusijai dėl 2014-ųjų Krymo pusiasalio aneksijos.