CSU neteko absoliučios daugumos Bavarijos žemės parlamente – už ją balsavo 35,7 proc. į sekmadienį surengtus rinkimus atėjusių žmonių. Tai istorinė CSU nesėkmė rinkimuose, nes tokio žemo pasitikėjimo partija dar nebuvo fiksavusi. Tokie rezultatai aiškiai parodė rinkėjų nepasitenkinimą Vokietijos politine valdžia.

Vokietijos CSU sekmadienį per vietos rinkimus Bavarijoje prarado absoliučią daugumą, kurią čia turėjo per 50 metų, ir tai gresia atsiliepti A. Merkel vyriausybei, jau ir taip draskomai vidinių konfliktų praėjus vos septyniems mėnesiams nuo koalicijos sudarymo.

Kitai A Merkel koalicijos partnerei, Vokietijos socialdemokratams, sekėsi dar prasčiau turtingame pietiniame regione, nes ji prarado pusę palaikančiųjų balsų ir nusirito į penktą vietą. Tuo tarpu geriausiai sekėsi Žaliųjų partijai, surinkusiai beveik 18 proc. rinkėjų balsų, ir nacionalistinei dešiniosios pakraipos partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Angela Merkel, Horstas Seehoferis

„Akivaizdu, Angelai Merkel situacija nepalengvės, – teigė analitikas iš Londone veikiančios „Teneo Intelligence“ Carstenas Nickelis. – Jai teks ir toliau mėginti kapstytis iš painiavos, tačiau ji yra priklausoma nuo dviejų sunkų pralaimėjimą patyrusių koalicinių partnerių“.

Vokietijoje pastaruosius kelis mėnesius juntama centrinės valdžios krizė. Vienas iš įtampos sukėlėjų tapo CSU vadovas dabartinis vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis, kuris negailėdamas aštrios kritikos A. Merkel migracijos politikai siekė pakreipti partiją dešinėn.

Jo strategija nepasiteisino, balsuotojai labiau buriavosi apie dešiniosios pakraipos partiją „Alternatyva Vokietijjai“, arba AfD, kuri pirmą kartą išrinkta į Bavarijos parlamentą, arba apie Žaliųjų partiją, kuri pritraukė rinkėjus, nepatenkintus griežta Bavarijos politika migrantų klausimu.

„Mes vienareikšmiškai turime pripažinti, kad judėjimas dešinėn yra klaida, – teigė CDU pirmininko pavaduotojas ir Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjeras Arminas Laschetas ARD televizijai. – Tikrasis mūsų varžovas dabar yra Žalieji“.

Pačios A. Merkel pozicijos nesusijusios su rinkimų rezultatais Bavarijoje, kuriuose jos partija nebuvo įtraukta į rinkimų biuletenius. Tačiau grėsmių gali atsirasti per artimiausius regioninius rinkimus, numatytus spalio 28 dieną Heseno žemėje, kurioje įsikūręs Frankfurtas, Vokietijos finansų sostinė.

Kaip rodo apklausos, parama Krikščionių demokratų sąjungai CDU, kuriai vadovauja kanclerė Angela Merkel, gali sumažėti iki žemiausio lygio nuo praėjusio šimtmečio septintojo dešimtmečio minėtoje žemėje. Nesėkmės atveju A. Merkel autoritetas gali dar labiau nukentėti prieš partijos suvažiavimą, numatytą šių metų gruodį Hamburge.

Horstas Seehoferis

CSU, dominavusios Bavarijos žemės politikoje nuo Antrojo pasaulinio karo, svoris smuko nuo beveik 48 proc. 2013 metais iki 37,2 proc., – tai blogiausias partijos rodiklis nuo 1950 metų, rodo preliminarūs oficialūs rezultatai.

Tokie rezultatai atskleidžia „dar vieną struktūrinių permainų seriją Vokietijos politikoje“, teigė konsultacinės įmonės „OpenCitiz“, konsultuojančios politinių rizikų klausimais, partnerė Famke Krumbmueller.

„Mūsų prognozėmis, naujausi įvykiai gali turėti įtakos nacionalinei politikai“, – sakė politikos ekspertė.

Atviru klausimu išlieka H. Seehoferio, pagrindinio A. Merkel priešininko vidaus politikoje, likimas. Jis garsėja nesutarimais su A. Merkel. Sekmadienį vakare jis atmetė spekuliacinio pobūdžio pranešimus, esą jis gali atsistatydinti iš CSU vadovo pareigų ar pasitraukti iš ministrų kabineto struktūros.

Rinkimų Bavarijos žemėje rezultatai – tai akivaizdus ženklas A. Merkel vyriausybei keisti politinę liniją po ilgų „įtampos bei vidinių nesutarimų“ mėnesių“, sakė Socialdemokratų generalinis sekretorius Larsas Klingbeilis. SPD minėtuose rinkimuose laimėjo 9,7 procento.

L. Klingsbeilis paragino siekti „naujo valdymo stiliaus Berlyne“, – tai ženklas, kad partija, kurios reitingai smunka, „linkusi pulti į neviltį“, nors šalies finansų ministras Olafas Scholzas ir užsienio reikalų ministras Heiko‘as Maas‘as džiaugiasi palankiais asmeniniais reitingais.

Bavarijos CSU atstovams dabar reikalingas partneris, norint išlikti valdžioje. Be Žaliųjų, kurie surinko 17,5 proc., ir Laisvųjų demokratų partijos (FDP), gavusios 5,1 proc. vietų žemės parlamente, CSU gali bendradarbiauti su „Laisvaisiais rinkėjais“ („Free Voters“), regionine opozicine grupe, surinkusia 11,6 proc. balsų.

„Norime suformuoti skaidrią ir stabilią vyriausybę kiek įmanoma greičiau“, – sakė dabartinis CSU ministras pirmininkas Bavarijoje Markusas Soederis žurnalistams Miunchene. Žadėdamas valdyti be AfD, jis taip pat užsiminė, kad valdymo sistemoje norėtų atsisakyti ir bendradarbiavimo su Žaliaisiais.

„Tie, kurie balsavo už AfD čia Bavarijoje, siunčia žinią, kad A. Merkel turi trauktis“, – savo partijos nariams Miunchene sakė viena iš AfD partijos lyderių Alice Weidel.