Kalbėdama per bendrą su B. Yildirimu spaudos konferenciją A. Merkel pažymėjo, kad abiem šalims „rūpi pagerinti santykius – tikėtina, bendrų vertybių pagrindu, bet tai padaryti dabar nėra lengva“.

Ji pakartojo, kad Vokietijai nerimą kelią įstatymų viršenybės būklė NATO partnerėje Turkijoje, kur prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybė susidorojimais, masiniais areštais reagavo į 2016 metais bandytą surengti perversmą.

„Mes žinome, kad mūsų dvišaliai santykiai pateko į neramius vandenis ir iš dalies lieka juose, tačiau mėginame žingsnis po žingsnio išspręsti (nesutarimus)“, – sakė ji.

A. Merkel priminė tai, kad Turkijoje nuo praėjusių metų vasario dėl kaltinimų terorizmu yra sulaikytas Vokietijos dienraščio „Die Welt“ korespondentas Denizas Yucelis, areštuoti dėl politinių priežasčių dar keli Vokietijos piliečiai.

Pasak jos, tokie sulaikymai „temdo“ santykius ir lieka nekintančia „našta“.

B. Yildirimas atsakė, kad teismai Turkijoje nagrinėja daugybę bylų, bet viliasi, jog D. Jucelis netrukus stos prieš teismą ir kad teisminis nagrinėjimas siūlo tam tikrą „viltį“.

Turkų premjeras pabrėžė savo šalies teismų nepriklausomybę ir pridūrė: „Mes nenorime, kad ši byla kenktų Vokietijos ir Turkijos santykiams“.

A. Merkel šaltokai vertino Turkijos viltis tapti ES muitų sąjungos nare ir nurodė, kad šis blokas pirmiausia „turi būti labiau įtikintas pažanga įstatymų viršenybės srityje“, kurioje pastaruoju metu nematyti „jokio vystymosi“.

Abu lyderiai aptarė ir Turkijos karinį įsiveržimą į šiaurinį Afrino regioną Sirijoje prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG).

Šią spaudos konferenciją sutrikdė vienas kurdų naujienų agentūros žurnalistas, iškėlęs to konflikto aukų nuotraukas.

B. Yildirimas tai pavadino „propaganda“ ir nurodė, kad tos nutrauktos yra iš „kitų įvykių“ vietos

„Jeigu norite žinoti, kas iš tikrųjų vyksta Afrine, nuvykite ten ir pamatysite“, – sakė jis.

Turkijos premjeras dar pabrėžė, kad per Sirijos karą ir pabėgėlių krizę „mes priėmėme 3,5 mln sirų, dalijamės su jais duona... Mūsų rankos švarios, mes žinome, ką darome“.