R. T. Erdoganas atvyko oficialaus vizito į ekonomiškai stipriausią ES valstybę, kur gyvena tris milijonai Turkijos kilmės žmonių. Vokietijos žiniasklaida pavadino šį apsilankymą Ankaros mėginimu iškovoti simpatijų.

Turkija šiuo metu išgyvena ekonominę sumaištį, kurią paaštrino JAV sankcijos, paskelbtos kilus ginčui su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Trijų dienų vizitas vyksta padidinto saugumo sąlygomis, o paaiškėjus planams surengti protesto akcijas „Erdoganas nėra laukiamas“ Berlyne buvo dislokuota 4 tūkst. papildomų policininkų.

Per pirmąsias eitynes šimtai demonstrantų, daugiausiai kurdų, žygiavo sostinės gatvėmis, laikydami plakatus, vaizduojančius į žurnalistą šaudantį ir taikos balandį ryjantį Turkijos prezidentą.

Vis dėlto A. Merkel ir R. T. Erdoganas pabrėžė, kad būtina atkurti tradiciškai gerus santykius, nors jie po 2016-ųjų nesėkmingo pučo Turkijoje ir vėliau Ankaros įvykdytų represijų nusmuko į istorines žemumas.

Abi NATO narės taip pat sutiko per kitą mėnesį vyksiantį susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Prancūzijos lyderiu Emmanueliu Macronu drauge svarstyti Sirijos krizę, per bendrą spaudos konferenciją nurodė A. Merkel.

Tačiau tebėra akivaizdu, Ankara ir Berlynas vis dar nesusitaria daugybe klausimu – nuo spaudos laisvės problemų iki Vokietijos ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų likimo Turkijoje. Taip pat ginčijamasi, ar Vokietija turėtų išduoti žmones, kuriuos R. T. Erdoganas laiko savo šalies priešais.