„Tebėra šansas pasiekti gerą ir tvarų išstojimo susitarimą“, – prieš svarbų ES viršūnių susitikimą Briuselyje Vokietijos parlamentarams sakė A. Merkel.

„Tuo pačiu metu rengiamės visiems scenarijams – tai, žinoma, atsakingo vadovavimo žvelgiant į ateitį dalis. Tai apima galimybę, kad Britanija išstos iš ES be susitarimo“, – pažymėjo kanclerė.

Ji pabrėžė, kad per tebesitęsiančias sudėtingas „velnias slypi detalėse“.

Pasak A. Merkel, dėl šios priežasties Vokietija, kaip pagrindinė ES ekonomika, „pradėjo atitinkamai rengtis“ galimybei, kad Britanija tiesiog pasitrauks iš bloko be jokio susitarimo dėl būsimų ryšių.

Šie pasiruošimai apima tokių klausimų, kaip priemonės dėl maždaug 100 tūkst. Vokietijoje gyvenančių britų ateities, analizę. Taip pat aiškinamasi, kaip padėti Didžiojoje Britanijoje dirbantiems Vokietijos piliečiams ir bendrovėms.

A. Merkel nuomone, dėl „Brexit“ ant kortos pastatytas Europos Sąjungos integralumas. Ji perspėjo nedaryti pernelyg didelių nuolaidų Londonui.

„Visuomet turime aiškiai kalbėti, kad nors ir norime išvengti šiurkštumo, galiausiai turi būti ir bus aiškiai nurodytas skirtumas tarp narystės ES ir partnerystės su ES būnant trečiąja šalimi“, – sakė ji.