Partijos „Italijos broliai“ lyderė šeštadienio rytą davė priesaiką prezidento Sergio Mattarellos akivaizdoje. Romoje esančiuose Kvirinalo rūmuose taip pat prisiekė jos naujojo kabineto ministrai.

Po praėjusį mėnesį įvykusių rinkimų šalį ketina valdyti koalicija, kuriai priklauso kraštutinių dešiniųjų partija „Lyga“ ir centro dešiniųjų partija „Pirmyn, Italija“.

Giorgia Meloni prisaikdinta naująja Italijos ministre pirmininke

Planuojama, kad dabartinis laikinasis ministras pirmininkas Mario Draghis sekmadienį Chigi rūmuose, oficialioje Italijos ministrų pirmininkų rezidencijoje, perduos pareigas G. Meloni, kai kabinetas, t. y. Ministrų taryba surengs pirmąjį posėdį.

45 metų premjerės ministrų kabinetą dar turi patvirtinti abeji parlamento rūmai, balsuodami dėl pasitikėjimo, o tai, pasak apžvalgininkų, gali įvykti kitos savaitės pradžioje.

Dešiniųjų aljansas praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose surinko daugiausia balsų ir gavo absoliučią daugumą parlamente, todėl nesitikima, kad šis balsavimas taps kokia nors kliūtimi naujajai vyriausybei.

Šimonytė pasveikino naująją Italijos Ministrę Pirmininkę

Premjerė Ingrida Šimonytė pasveikino šeštadienį prisiekusią naująją Italijos Ministrę Pirmininkę Giorgią Meloni, palinkėdama sklandaus ir sėkmingo darbo šiose pareigose, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Lietuvos Vyriausybė yra pasirengusi bendradarbiauti stiprinant artimą ir nuoširdžią partnerystę tarp mūsų valstybių. Viliuosi, kad Lietuva ir Italija, taip pat kaip ir kitos ES valstybės narės, ir toliau sutelktai palaikysime Ukrainą, ginančią savo ir kitų Europos šalių laisvę. Kartu tikiu, kad išsaugodami solidarumą ir principinę, laisvės ir demokratijos vertybėmis paremtą laikyseną, įveiksime karo siaubą, kurio liudininkais šiandien esame. Mūsų nuosekli pozicija stiprinant sankcijas Rusijai ir Baltarusijai yra svarbi, jog parodytume, kad Europa nenusileis agresoriaus šantažui ir mes ginsime mūsų vertybes“, – sakoma Lietuvos premjerės sveikinime.

Premjerė I. Šimonytė šia proga taip pat padėkojo Italijai už indėlį NATO oro policijos misijoje ir NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Baltijos šalyse, taip prisidedant prie regiono ir aljanso saugumo. Ministrė Pirmininkė taip pat palinkėjo naujajai Italijos Vyriausybės vadovei sėkmės dirbant vardan Italijos žmonių gerovės ir šalies klestėjimo.

ES vadovai sveikina G. Meloni tapus Italijos premjere

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen šeštadienį pasveikino kraštutinių dešiniųjų lyderę Giorgią Meloni tapus Italijos ministre pirmininke ir sakė laukianti „konstruktyvaus bendradarbiavimo“ su jos vyriausybe.

„Sveikinimai Giorgiai Meloni dėl jos paskyrimo Italijos ministre pirmininke“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė U. von der Leyen.

„Tikiuosi ir laukiu konstruktyvaus bendradarbiavimo su naująja vyriausybe dėl mums visiems iškylančių iššūkių“, – pridūrė ji.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'as Michel'is taip pat pasveikino G. Meloni tapus Italijos premjere.

„Dirbkime kartu Italijos ir ES labui“, – „Twitter“ parašė jis.

Prie sveikinimų prisidėjo ir Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola. Ji socialiniame tinkle „Twitter“ itališkai parašė, kad „Europai reikia Italijos“.

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Italijos broliai“ lyderė 45-erių G. Meloni penktadienį buvo paskirta Italijos ministre pirmininke ir perėmė trečiosios pagal dydį Europos Sąjungos (ES) ekonomikos vairą.

Užsienio reikalų ministru ji paskyrė buvusį Europos Parlamento pirmininką Antonio Tajani.

G. Meloni vadovaujama koalicija nori iš naujo derėtis dėl Italijai tenkančios ES atkūrimo po koronaviruso pandemijos fondo dalies. Jos teigimu, skiriant lėšas reikėtų atsižvelgti į dabartinę energetikos krizę.

Tačiau šios lėšos yra susietos su tam tikromis reformomis, todėl analitikai teigia, kad naujosios premjerės galimybės veikti šiuo klausimu yra ribotos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją