„Ponia M. Trump nekenčia matyti, kaip vaikai atskiriami nuo savo šeimų, ir viliasi, kad abi stovyklos Kongrese galiausiai susitars dėl sėkmingos imigracijos reformos“, - sekmadienį TV stočiai CNN sakė jos atstovė Stephanie Grisham.

JAV vyriausybė penktadienį pranešė, kad, vykdant jos naująją „nulinės tolerancijos“ politiką, vien tik nuo balandžio 19 dienos iki gegužės 31-osios nuo tėvų buvo atskirti iš viso 1 995 vaikai. Per šį laikotarpį ši priemonė pritaikyta 1 940 motinų ir tėvų.

Baltieji rūmai remia šią politiką, nors JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėja Kellyanne Conway stočiai NBC pripažino: „Niekam nėra malonu matyti, kaip kūdikiai išplėšiami iš jų motinų rankų“.

Šią praktiką smarkiai kritikuoja demokratai. Tačiau ji prieštaringai vertinama ir D. Trumpo Respublikonų partijoje, kuri tradiciškai gina šeimos vertybes. Atstovų Rūmuose cirkuliuoja du įstatymo projektai dėl imigracijos, dėl kurių gali būti balsuojama kitą savaitę.

Prezidentas kaltę dėl padėties pasienyje verčia opozicijoje esantiems demokratams. Jiems esą tenka atsakomybė dėl galiojančio įstatymo, kuris numato šeimų atskyrimą.

Tai nėra tiesa: JAV nėra įstatymo, kuris imperatyviai nurodo pasienyje atskirti tėvus ir vaikus. Nepaisant to, JAV tarnybos, demonstruodamos „nulinės tolerancijos“ prieš nelegalius imigrantus politiką, jau spalį pradėjo iš sieną kirtusių tėvų atiminėti jų vaikus ir apgyvendinti juos globos namuose.