Laikraščiui „El Mundo de Veracruz“ dirbęs Julio Valdivia yra jau penktas šiemet Meksikoje – vienoje pavojingiausių šalių žiniasklaidos atstovams – nužudytas žurnalistas, nurodo už spaudos laisvę kovojanti organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF).

Rytinės Verakruso valstijos saugumo ministras ir policijos vadovas Hugo Gutierrezas pasmerkė 41 metų reporterio „bailų nužudymą“ ir pažadėjo surasti kaltininkus..

J. Valdivios palaikai ir jo motociklas buvo rasti ant geležinkelio bėgių kalnuotame rajone Tesonapoje, pranešė jo laikraštis. Redakcija nurodė, kad reporteris ankstesnę dieną rengė reportažą apie policijos konfrontaciją su įtariamais nusikaltėliais.

J. Valdivia „dirbo sudėtingame rajone, kur yra nusikaltėlių grupuočių“, sakė Ana Laura Perez (Ana Laura Peres) iš Valstybinės žurnalistų apsaugos komisijos.

„Privalo būti ištirta, ar jis pranešė apie ką nors, kas nepatiko šioms nusikaltėlių grupuotėms“, – pridūrė ji.

Verakruse vyksta karai tarp konkuruojančių Meksikos narkotikų kartelių. Šioje valstijoje žūsta daugiausiai žiniasklaidos darbuotojų.

Kovo mėnesį Verakruse du motociklais atvažiavę užpuolikai nušovė žurnalistę Marią Eleną Ferral, kuri tuo metu lipo į savo automobilį.

RSF nuolat mini Meksiką ir karo draskomas Siriją bei Afganistaną kaip žiniasklaidos atstovams pavojingiausias šalis.

Organizacija paragino valdžią ištirti, ar J. Valdivia buvo nužudytas dėl savo darbo.

Nuo 2000-ųjų Meksikoje, kur klausimai apie politikų korupciją ar įtakingus narkotikų kartelius gali būti mirtinai pavojingi, nužudyta daugiau kaip 100 reporterių.

Tik labai nedaug šių nusikaltimų buvo ištirti.