„Vakar aš pasakiau: „Imkime ir padarykime pertrauką mūsų tautų labui“, - aiškino Meksikos valstybės vadovas. – Bet aš nekalbėjau apie santykių nutraukimą, ne“. Anot A. M. Lópezo Obradoro, jis turėjęs omenyje būtinybę normalizuoti dviejų šalių santykius. Prezidentas pridūrė, kad Meksiką ir Ispaniją sieja glaudūs ryšiai, bet, valstybės vadovo manymu, jo pirmtakų darbo metais Ispanijos kompanijos, remiamos tiek Madrido, tiek Meksiko, prisidėjo prie „piktnaudžiavimų“ Lotynų Amerikos šalyje.

„Mes kalbame apie subsidijas, biudžeto lėšas, priklausančias visiems meksikiečiams, kurios, užuot skyrus jas kovai su žmonių skurdu, buvo naudojamos teikiant pagalbą šioms organizacijoms“, - pabrėžė A. M. Lópezas Obradoras.

Kairiųjų pažiūrų Meksikos lyderis anksčiau ne kartą ragino Ispaniją atsiprašyti už Amerikos užkariavimą. Jis taip pat smerkė Ispanijos įmonių Meksikoje veiksmus, ypač po 2013 metais priimtos energetikos reformos. Ji pirmą kartą per daugiau kaip 70 metų suteikė teisę privačioms ir užsienio įmonėms dalyvauti eksploatuojant angliavandenilių telkinius, kad būtų plėtojama naftos pramonė, turinti strateginę reikšmę nacionalinei ekonomikai. A. M. Lópezas Obradoras, vadovaujantis šaliai nuo 2018 metų gruodžio 1 d., nusprendė atsisakyti savo pirmtakų politikos energetikos srityje.

Ispanija yra viena svarbiausių Meksikos prekybinių ir ekonominių partnerių Europoje. 2020 metais prekių apyvarta tarp dviejų šalių viršijo 7 mlrd. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją