Kairuolis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras į valdžią 2018 metais atėjo deklaravęs atsisakymą vykti į užsienį, bet dabar padarė pirmą išimtį ir komerciniu lėktuvu, ekonomine klase nuskrido į Vašingtoną.

D. Trumpą vargiai būtų galima pavadinti sąjungininku. Siekdamas JAV prezidento posto jis žadėjo pastatyti sieną Meksikos pasienyje, o imigrantus meksikiečius vadino nusikaltėliais.

Tačiau A. M. Lopezas Obradoras demonstravo pragmatiškumą dėl santykių su D. Trumpu, nepamiršdamas, kad net maži didžiulės kaimynės veiksmai gali turėti milžiniškų padarinių jo šaliai, ypač ekonomikos srityje.

Oficiali jo vizito priežastis yra JAV, Meksikos ir Kanados susitarimo (USMCA) įsigaliojimas. Šis susitarimas pakeitė Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA), kurios sąlygos, JAV prezidento įsitikinimu, buvo nepakankamai palankios amerikiečių darbininkams.

Nors atstovauja priešingiems politinio spektro poliams, D. Trumpas ir A. M. Lopezas Obradoras taip pat bendradarbiauja JAV prezidentui siekiant neįsileisti prieglobsčio prašytojų iš Centrinės Amerikos, bėgančių nuo smurto savo šalyse.

Antradienį D. Trumpas sakė, jog tikisi „neblogo susitikimo“ su A. M. Lopezu Obradoru.

„Jis geras žmogus. Jis yra mano draugas. Ir mes palaikome puikius santykius su Meksika“, – sakė D. Trumpas.

Meksikos lyderis antradienį sakė: „Noriu palaikyti gerus santykius su Jungtinėmis Valstijomis. Tai mums tinka.“

A. M. Lopezas Obradoras tikisi, kad naujasis prekybos susitarimas paskatins Meksikos ekonomiką, kuri dėl COVID-19 pandemijos, šalyje jau nusinešusios per 30 tūkst. gyvybių, šiemet turėtų susitraukti 8,8 procento.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau atsisakė atvykti į Vašingtoną.