Ginkluoti asmenys pirmadienį užpuolė LeBaronų šeimos, didelio mormonų klano, emigravusio į Meksiką XIX amžiaus pabaigoje, narius, keliavusius vienu kaimo keliu Rančo de la Moroje – teritorijoje tarp Čihuahua ir Sonoros valstijų esančiame pasienio rajone, liūdnai pagarsėjusiame dėl jame veikiančių prekeivių narkotikais ir kitokių banditų.

Kendra Lee Miller, kurios brolienė Rhonita Maria Miller tapo viena iš šio šiurpaus nusikaltimo aukų, sako, kad karteliai jau „pražudė pernelyg daug mūsų žmonių“, ir patikslino, kad pirmadienio aukos – „nebe pirmosios“.

K. L. Miller CNN atskleidė, kad šeima neseniai sulaukė kartelio grasinimų ir perspėjimų, kur jiems geriau nevažiuoti.

Tyrėjai mano, kad trys automobiliai, važiavę tarp Meksikos Sonoros ir Čihuahua valstijų, pirmadienio vakarą pateko į nusikaltėlių surengtą pasalą.

LeBaronų šeimos konfliktų su Meksikos narkotikų karteliais istorija – vienas iš galimų paaiškinimų, kodėl taikiniu pasirinkti šie konkretūs asmenys, antradienio vakarą CNN sakė buvęs Meksikos užsienio reikalų ministras Jorge Castaneda.

„Jie drįso pasipriešinti narkotikų karteliams, buvo nesutarimų su nusikaltėliais ir kaimyninėmis bendruomenėmis dėl teisių į vandens išteklius“, – paaiškino J. Castaneda.

„Visa tą ilgą laiką jau tvyrojusi įtampa... Panašu, kad tą pirmąjį automobilį vairavusi moteris pasirinkta taikiniu kaip aktyvistė. Ji buvo viena iš aktyviausių bendruomenės narių, aršiai nuo kartelių pretenzijų gynusi savo šeimą ir bendraminčius“, – situaciją komentuoja J. Castaneda, kalbėdamas apie vieną iš nužudytųjų moterų, tačiau neįvardydamas jos pavardės.

Buvusio ministro teigimu, LeBaronų bendruomenės saugumu rūpinosi maždaug 90 policijos pareigūnų iš netoliese bendruomenės gyvenamų teritorijų esančios nuovados.

Būtent jie nuo 2011 metų ir rūpinosi minėtosios šeimos ir narkotikų kartelių nesutarimais. Šiais metais dabartinė valdžia nusprendė sumažinti apsaugos mastą ir atsakingų pareigūnų skaičių, paaiškina J. Castaneda.


Tiksliai atsakyti, kiek nuovadoje likę pareigūnų, J. Castaneda negalėjo.

Visuose trijuose nusikaltėlių užpultuose automobiliuose važiavo motinos su vaikais.

„Važiavo kartu dėl saugumo“, – CNN sakė K. L. Miller.

Rhonita Miller

Trisdešimtmetė Rhonita Miller su keliais iš savo septynių vaikų važiavo iš La Moros miesto Meksikos Sonoros valstijoje (kur yra šeimos ranča) pasiimti Jungtinėse Valstijose dirbančio vyro. Visa šeima kitą savaitę La Moroje turėjo dalyvauti K. L. Miller vestuvėse.

Antrame automobilyje važiavo 43 metų Dawna Ray Langford.

„Dawna ketino kartu su vaikais aplankyti savo šeimą Čihuahoje“, – teigia K. L. Miller.

Dar viena La Moros miesto mormonų bendruomenės narė 29 metų Christina Marie Langford Johnson vairavo trečią į apgultį patekusį automobilį. Jos kelionės tikslas buvo susitikti su vyru ir kitais vaikais, nes visi ketino persikelti į Šiaurės Dakotą.

Kelionės metu nuleido Rhonitos automobilio padangą.

Rhonita Miller

Moteris su vaikais paliko nebevažiuojančią mašiną ir kartu su kitomis dviem moterimis ir jų vaikais išvyko į La Morą ieškoti naujo transporto. Kendros teigimu, jos brolis Andre tuo metu buvo netoliese, važiavo kalnų keliu, kai tolumoje (būtent toje vietoje, kur ir buvo užpultas trijų mašinų karavanas) pamatė ugnį.

„Brolis taisė sugedusį Rhonitos automobilį, tolumoje išvydo liepsnas, bet nekilo jokių minčių, kad kas nors gali būti blogai. Staiga nugriaudėjo sprogimas, nuskubėjo patikrinti, kas vyksta. Pamatė, kad tai mamos automobilis, suvarpytas kulkų, degantis kaip fakelas. Mano tėvas, Andre ir pora dėdžių kartu su kitais giminaičiais nuskubėjo į įvykio vietą. Rado tik pelenų, apdegusį karkasą ir kaulų. Palaikų būta tiek automobilyje, tiek šalia jo“, – pasakoja K. L. Miller.

Christina Marie Langford Johnson

Skelbiama, kad trylikametis vienos iš trijų moterų sūnus liko gyvas, radęs savo sunkiai sužeistus brolius ir seseris, nuėjo net 22 kilometrus ieškodamas pagalbos, prieš tai juos paslėpęs krūmuose.

Visa šeima save priskiria maždaug 3 tūkst. narių vienijančiai mormonų bendruomenei, gyvenančiai Meksikoje ir besiverčiančioje žemės ūkiu. Iš esmės bendruomenė save įvardija kaip fundamentalistinę.

Vienas iš aukų giminaičių sakė, kad kai kurie nariai praktikuoja poligamiją. Nepaisant kai kurių asmeninių įsitikinimų skirtumų, vis tiek visi yra viena didelė šeima.

„Labai mylime ir palaikome vienas kitą kad ir kas benutiktų, kad ir kokie skirtumai iškiltų. Niekada neteko matyti tokios meilės ir vienybės, kokia gali pasigirti mūsų šeima. Tai, kas įvyko, yra visų mūsų tragedija“, – sako kalbintas šeimos narys.

Devynių nužudytųjų palaikai sugrąžinti į šeimos rančą. Laidotuvės planuojamos per ateinančias 48 valandas.