Anot Vidaus reikalų ministerijos ir Nacionalinio migracijos instituto, šių asmenų „sugrąžinimas su pagalba“ vyko nuo sausio 18 dienos iki pirmadienio.

Nacionalinės gvardijos lėktuvais ir užsakytais orlaiviais buvo deportuoti iš viso 1 064 migrantai iš Hondūro, nurodoma pranešime.

Dar 1 239 žmonės buvo repatrijuoti sausuma iš pietinių Čiapaso ir Tabasko valstijų, nurodė Institutas.

Centrinės Amerikos gyventojai praėjusią savaitę atvyko į Meksiką iš Gvatemalos vadinamuoju „2020-ųjų karavanu“, ketindami pasiekti Jungtinių Valstijų teritoriją.

Meksikos valdžia pareiškė, kad deportacijos buvo įvykdytos „laikantis migracijos įstatymų ir nepažeidžiant jokių žmogaus teisių“.

Nacionalinės gvardijos nariai ketvirtadienį panaudojo ašarines dujas, suimdami apie 800 karavano dalyvių prie pietinės sienos su Gvatemala. Per tą incidentą kilo panika tarp migrantų, kurių gretose buvo moterų ir vaikų.

Pastaruoju metu tūkstančiai Centrinės Amerikos gyventojų, formuodami didžiulius karavanus, kirto Meksikos teritoriją, bėgdami į Jungtines Valstijas nuo nuolatinio skurdo ir brutalaus gaujų smurto Salvadore, Gvatemaloje ir Hondūre.

Meksiką spaudžia neleisti migrantams kirsti jos šiaurinę sieną amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas, pernai pagrasinęs įvesti griežtus muitų tarifus, jei meksikiečių valdžia aktyviau nepažabotų imigrantų iš Centrinės Amerikos antplūdžio.

Reaguodamas į krizę meksikiečių prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras savo valstybės pasienyje dislokavo maždaug 26 tūkst. karių.