Po 10 minučių įrašas buvo pašalintas. Nežinoma, ar šį tekstą parašė pats D. Medvedevas, ar į jo paskyrą buvo įsilaužta. Jis šio įvykio kol kas nekomentuoja.

Įraše teigiama, kad „išvadavus Kyjivą ir visas Mažosios Rusijos teritorijas nuo nacionalistų gaujų, Rusia vėl taps vieninga“. „Mes leisimės į kitą žygį, kad atkurtume mūsų Tėvynės sienas, kurios, kaip žinoma, niekur nesibaigia“, – rašo jo autorius.

Publikacijoje tvirtinama, kad iki 1801 metų tokios šalies kaip Gruzija (Sakartvelas) nebuvo, ji atsirado tik Rusijos imperijos ribose. „Šiaurės ir Pietų Osetija, Abchazija ir kitos Gruzijos teritorijos gali būti suvienytos tik bendroje valstybėje su Rusija“, – sakoma įraše.

Jame užsimenama ir apie Kazachstaną: tai „dirbtinė valstybė“ ir „buvusios Rusijos teritorijos“, o jo valdžia persekioja įvairias etnines grupes, ką „galima kvalifikuoti kaip rusų genocidą“. „Mes neketiname nekreipti į tai dėmesio. Kol ten neateis rusai, tvarkos nebus“, – konstatuojama pranešime.

Maža to, įraše rašoma, kad rusai „su dideliu skausmu širdyje“ žiūri į tai, kas dedasi tarp Armėnijos ir Azerbaidžano, ir „negali nesijaudinti“ dėl to, kad pasaulis nepripažįsta „Uždniestrės“.

Publikacijoje atviru tekstu teigiama, kad tuo atveju, jeigu pavyktų užimti Odesą, Rusija ir Uždniestrė turės „bendrą sieną“, o tai užuomina į karą su Moldova.

„Rusijos šiame kelyje niekas nesustabdys“, – skelbiama įraše „VKontakte“.

Po to, kai paties D. Medvedevo vėliau pašalintą tekstą ėmė cituoti žiniasklaida, jo padėjėjas pareiškė, kad kažkas įsilaužė į V. Putino bendražygio paskyrą.

„Paskutinis „VKontakte“ paskyroje D. Medvedevo publikuotas įrašas buvo apie Rusijos karinį jūrų laivyną, o su tais, kurie vakar įsilaužė į jo paskyrą ir paskelbė minėtąjį įrašą, susitvarkys socialinio tinklo administracija“, – teigė jo atstovas.

Birželio mėnesį laikraščio „Izvestija“ tinklalapyje RF prezidento administracijos vadovo pirmojo pavaduotojo Sergejaus Kirijenkos vardu buvo paskelbtas straipsnis, kuriame, be kita ko, buvo rašoma, kad „visa Rusija turės atstatyti fašistų sugriautą Donbasą“, ir tam prireiks trilijonų rublių. Leidinio atstovai pareiškė, kad į jo tinklalapį buvo įsilaužta.

D. Medvedevas savo kadencijos Rusijos prezidento poste metu buvo laikomas liberalesniu už dabartinį šalies vadovą Vladimirą Putiną, tačiau nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios jis vis karingiau užsipuola Kyjivą ir Vakarus.

Jeilio universiteto istorijos profesorius Timothy Snyderis neseniai rašė, kad V. Putino valdžia silpsta, ir pabrėžė – vyksta pasiruošimas kovai dėl valdžios.

Kaip ženklą, kad V. Putinas praranda kontrolę, T. Snyderis nurodė, jog kai kurie buvę Rusijos valdžios pareigūnai, kaip antai, D. Medvedevas kalba apie pasekmes, kurios laukia Ukrainos ir Vakarų.

D. Medvedevas, – ištikimas V. Putino sąjungininkas, buvęs Rusijos prezidentas, – neseniai įspėjo, kad Vakarų reakcija į Rusijos karą Ukrainoje gali baigtis tuo, kad Rytų Europos šalis praras „valstybės suvereniteto likučius ir jos nebeliks pasaulio žemėlapyje“.

„Įprastai naujienose pateikiant tokio pobūdžio pareiškimus didžiausias dėmesys skiriamas jų turiniui. Kyla pagunda pasiduoti Rusijos baimės propagandai. Vis dėlto tikroji istorija yra tokia, kad dabar ne tik V. Putinas, bet ir kiti žmonės jaučiasi turintys teisę skelbti tokio pobūdžio pareiškimus. Prieš karą tokių dalykų buvo mažiau“, – teigė T. Snyderis.

Jis taip pat argumentavo, kad ši „pražūties propaganda“ demonstruoja lojalumą V. Putinui, kita vertus, galbūt ruošia „kovai dėl valdžios, [kuri prasidės], kai V. Putinas žlugs“.

„Jeigu Rusija pralaimės karą, dabar radikaliai pasisakantys žmonės bus apsisaugoję. Na, o aš būčiau linkęs laikyti drastiškus pareiškimus įrodymu, kad įtakingi rusai mano, jog Rusija pralaimi“, – sakė jis.

„Abejočiau, ar D. Medvedevas, kuris daugelį metų buvo laikomas liberalia alternatyva V. Putinui, pats tiki antisemitiniais, antilenkiškais ir antivakarietiškais pareiškimais, kuriuos publikuoja „Telgram“ kanale. Jis kuria profilį, kuris gali būti naudingas vėliau (kaip kadaise buvo naudingas jo technokrato profilis)“, – teigė T. Snyderis.

Pasak istoriko, V. Putinas laikomas silpnu dar ir todėl, kad jo kariuomenei nepavyksta pasiekti keltų tikslų Ukrainoje. Panašių pastebėjimų jau anksčiau buvo pateikę kai kurie pareigūnai ir kritikavusieji, taip pat ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas – jis teigė, kad V. Putinui nepavyko pasiekti strateginių tikslų Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)