D. Medvedevas, kuris taip pat yra buvęs ministras pirmininkas, vis dar turi didelę įtaką kaip Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas. Ji savo komentarus šeštadienį išsakė Rusijos žiniasklaidai.

Prieštaringai vertinamas „užsienio agentų“ įstatymas nukreiptas prieš Rusijos žmones, žiniasklaidą ir nevyriausybines organizacijas, kurios nėra lojalios vyriausybės partijos linijai.

Anksčiau šį mėnesį Rusija į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė gamtosaugos organizaciją „Pasaulio laukinės gamtos fondas“ (WWF).

D. Medvedevo reikalavimas, be kita ko, reikštų profesinės veiklos draudimą ir draudimą Kremliaus kritikams Rusijoje skelbti publikacijas.

Pateikdamas savo reikalavimą, D. Medvedevas paminėjo rusų rašytoją Borisą Akuniną, „kuris išvyko, keikdamas šalį, specialiąją karinę operaciją ir ginkluotąsias pajėgas“, tačiau jo knygas vis dar galima įsigyti Rusijoje.

Norėdamos asmenį įvardyti „užsienio agentu“, valdžios institucijos neprivalo įrodyti, kad asmuo gavo pinigų iš užsienio. Užtenka teigti, kad kaltinamasis patiria „užsienio įtaką“.

Rusijos teisingumo ministerijos juodajame sąraše šiuo metu yra daugiau kaip 160 organizacijų ir daugiau kaip 250 asmenų. Prasidėjus Rusijos agresijos karui prieš Ukrainą, kurį Maskva vadina tik „specialia karine operacija“, valdžios institucijos gerokai išplėtė juodąjį sąrašą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)