Teigiama, kad Didžioji Britanija turi būti geriau pasirengusi „vėlesnėms koronaviruso bangoms“. Medicinos profesorius parlamento nariams tvirtino, kad vyriausybė į dabartinį protrūkį reaguoja „pernelyg lėtai“.

Medicinos profesorius Anthony Costello parlamento Sveikatos ir socialinės rūpybos komitetui sakė, kad šalis privalo pripažinti „žiaurią realybę“, jog į perspėjimus apie COVID-19 nesureagavo pakankamai greitai, rašo news.sky.com.

Londono universiteto koledžo Pasaulio sveikatos instituto profesorius nuotoliniu būdu parlamentarams aiškino, kad Jungtinėje Karalystėje mirčių nuo koronaviruso skaičius veikiausiai bus didžiausias Europoje, netgi didesnis nei Ispanijoje ir Italijoje.

Jis teigė, kad tam, jog būtų išvengta dar vieno didžiulio mirčių skaičiaus šuolio, kai šalis ims švelninti karantino priemones, vyriausybė privalo didinti gyventojų testavimo apsukas ir pasinaudoti Pietų Korėjos pavyzdžiu atsekant kontaktus.

„Mes visi viliamės, kad šalyje taikomas karantinas ir socialinio atstumo laikymosi priemonės padės rimtai nuslopinti epidemiją, tačiau mūsų lauks naujos jos bangos“, – tvirtino A. Costello.

„Turime užtikrinti, kad mūsų sistema būtų pajėgi ne tik laboratorijose atlikti reikiamą kiekį tyrimų. Mums taip pat reikalinga rajono ir bendruomenės lygmeniu veikianti sistema, leidžianti greitai atlikti testus bendruomenėse, slaugos namuose ir užtikrinti, kad atsakymai gaunami labai greitai“, – tęsė profesorius.

„Kai imsime atšaukinėti šalyje galiojančias karantino priemones, privalėsime palaikyti tam tikrą socialinį atstumą susitelkdami į tai, kuriems žmonėms, atvejams ir kontaktams būtinas karantinas. Reikia atrasti atvejus, juos testuoti, jei įmanoma, atsekti kontaktus, izoliuoti, palaikyti socialinį atstumą, tačiau svarbiausia tą daryti greitai“, – pridūrė A. Costello.

Buvęs Pasaulio sveikatos organizacijos vieno iš skyrių vadovas A. Costello sakė, kad tikėtina, jog labiausiai pažeidžiami asmenys šalyje tam tikros karantino formos laikytis privalės tol, kol atsiras vakcina.

Mažai kas tikisi, kad vakcina bus prieinama anksčiau nei 2021-ųjų pavasarį – tai anksčiausia data. Profesorius A. Costello spėja, kad Jungtinė Karalystė iki tol galėtų sulaukti netgi šešių koronaviruso bangų.

„Turime palaikyti veikiančią ekonomiką, ir jeigu tai reiškia, kad teks apriboti 10 proc. mūsų gyventojų, netgi skatinti juos laikytis karantino, pasitelkiant skaitmenines programėles, padedančias stebėti jų simptomus ir suteikti pagalbą, vadinasi, tai yra būdas išgyventi, kol turėsime vakciną ir saugų kolektyvinį imunitetą“, – sakė profesorius.

A. Costello teigimu, didelis mirčių nuo koronaviruso skaičius Jungtinėje Karalystėje, kuris šiuo metu peržengė 14 tūkst., vyriausybei turėtų tapti niūriu priminimu, kad į protrūkius reaguoti reikia greičiau.

Profesorius sakė, kad nors „dabar nėra tinkamas metas kaltinimams“, vyriausybė „gali užtikrinti, jog antrosios bangos metu nebūsime pernelyg lėti“.

„Ko gero, mirčių skaičius mūsų šalyje bus didžiausias Europoje – privalome pripažinti šią realybę. Į daugelį dalykų reagavome per vėlai, tačiau galime užtikrinti, kad antrosios bangos metu nepavėluosime“, – teigė A. Costello.