„Kodėl aš negaliu grįžti į namus? Aš Kanadoje nepadariau nieko blogo, nepažeidžiau ten jokių įstatymų“, - sakė televizijos kanalui 28 metų Ontarijo provincijos gyventojas Muhammadas Ali, kurį kartu su žmona ir dviem vaikais mėginant pabėgti iš Sirijos į Turkiją sulaikė JAV vadovaujamos koalicijos kariškiai. Jis Sirijoje praleido 4 metus. Per šį laikotarpį jis taip pat ieškojo „Islamo valstybei“ naujų narių socialiniuose tinkluose. Pastaruosius devynis mėnesius Ali ir jo šeima laikomi Sirijos kalėjime. Jie prašo Kanados valdžią padėti jiems grįžti į namus.

Visuomeninės organizacijos „Šeimos prieš tarptautinį terorizmą“ (FAVE) duomenimis, šiuo metu Sirijoje laikomi suimti 27 Kanados piliečiai. Organizacija siekia, kad Otava padėtų šiems žmonėms grįžti į tėvynę. FAVE direktorė Alexandra Bain praėjusią savaitę televizijos kanalui CBC sakė, kad su ja susiekė dvi kanadietės su vaikais, kurios taip pat buvo prisijungusios prie IS, ir paprašė pagalbos. A. Bain patarus moterys pasidavė kurdų būriams ir dabar yra pabėgėlių stovykloje Sirijos šiaurės rytuose.

Pagal Kanados įstatymus, jeigu šie kanadiečiai būtų deportuoti į tėvynę, jiems gali grėsti iki 10 metų kalėjimo už tai, kad jie prisidėjo prie teroristinės organizacijos.