Antradienį buvo užregistruota 23 511 naujų koronaviruso atvejų – rodiklis mažėja septintą dieną iš eilės. Tačiau naujausiais duomenimis, mirčių skaičius šoktelėjo iki 131, o tai yra daugiausia nuo kovo 17 d.

Šis padidėjimas rodo tikėtiną atotrūkį tarp COVID-19 infekcijų ir sunkių ligų, atsižvelgiant į tai, kad JK birželį ir liepą pagausėjo atvejų, kuriuos sukėlė itin užkrečiama delta atmaina.

„Žinome, kad mirčių dažniau pasitaiko tada, kai yra daugiau atvejų, o šiandieniniai duomenys rodo, kad trečioji banga vis dar nesibaigė“, – teigiama „Public Health England“ medicinos direktorės Yvonne Doyle pranešime.

Tuo tarpu vyresnysis ministrų kabineto ministras Michaelas Gove’as kritikavo žmones, kurie vis dar atsisako skiepytis, ir pareiškė, kad jiems gali būti uždrausta dalyvauti kai kuriuose renginiuose.

„Savanaudiškas poelgis“

„Apskritai paėmus, jei galite pasiskiepyti, bet atsisakote, tai yra savanaudiškas poelgis, – sakė M. Gove’as PA naujienų agentūrai Glazge. – Keliate pavojų kitų žmonių sveikatai ir gyvybei.“

Šiek tiek daugiau nei 70 proc. JK suaugusiųjų yra pasiskiepiję dviem vakcinos dozėmis, reikalingomis maksimaliai apsaugai, tačiau nerimaujama, kad skiepytis ryžtasi nepakankamai jaunų žmonių.

Ministrai pareiškė, kad nuo rugsėjo pabaigos į naktinius klubus galės patekti tik tie, kurie bus pilnai paskiepyti, o ši taisyklė vėliau gali aprėpti ir sporto renginius bei koncertus.

Pareigūnai taip pat nerimauja dėl to, kad žmonės gali atsipalaiduoti, kadangi praėjusią savaitę JK infekcijų skaičius pastebimai sumažėjo – tai glumina mokslininkus ir žadina viltį, kad krizė pagaliau baigsis.

Vyriausybė suskubo slopinti karantino pabaigos šventimą, pabrėždama, kad duomenys apie kasdienius atvejus dar neatspindi to, ko galima tikėtis nuo liepos 19 d. Anglijoje panaikinus praktiškai visus pandeminius apribojimus.

„Labai atsargūs“

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį transliuotojams sakė, jog „labai, labai svarbu, kad neleistume sau daryti skubotų išvadų“ apie naujų infekcijų mažėjimą.

„Žmonės turi išlikti labai atsargūs – toks išliks vyriausybės požiūris“, – pabrėžė jis.

Mokslininkai kaip potencialius atvejų kritimo veiksnius – kartu su vakcinacija – nurodė pastarąją karščio bangą, mokyklinių atostogų pradžią ir Europos futbolo čempionato pabaigą.

Antradienį paskelbti mirčių skaičiai liudija, kad praeis dar kelios savaitės, kol mažėjantis infekcijų skaičius taps mažėjančiu spaudimu Nacionalinei sveikatos tarnybai.

Pirmadienį JK ligoninėse nuo COVID-19 gydėsi maždaug 5918 pacientų, palyginus su 4615 prieš savaitę.