„Sekretorius Mattisas šiuo metu lanko karius Gvantanamo įlankoje, švenčių proga dėkoja jiems už tarnybą“, – pranešė Pentagono atstovas majoras Benas Sakrissonas.

Vis tik J.Mattisas neužsuko į liūdnai pagarsėjusį Gvantanamo kalėjimą, kuriame tebėra kalinių, sulaikytų po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių Amerikoje.

Pačiame antiteroristinių operacijų įkarštyje vienu metu šiame kalėjime buvo laikoma 780 žmonių, dauguma kurių buvo įtariami ryšiais su teroristų tinklu „al Qaeda“ ir Talibanu.

Nuo to laiko šimtai kalinių buvo sugrąžinti savo šalims arba perkelti kitur.

Tarp garsiausių Gvantanamo kalinių buvo keletas įtariamų rugsėjo 11-osios išpuolių organizatorių; vienas jų – įtariamas šių atakų sumanytojas Khalidas Sheikhas Mohammedas (Chalidas Šeichas Mohamedas), vis dar tebelaukiantis teismo.

Iš 41 Gvantanamo kalėjimo kalinio maždaug 26 yra įstrigę jame. Šiems vadinamiesiems „amžiniems kaliniams“ kaltinimai taip ir nebuvo pateikti, tačiau jie yra laikomi per daug pavojingais, kad būtų paleisti į laisvę.

Eksprezidentas Barackas Obama siekė šį kalėjimą visai uždaryti, tačiau respublikonai nepritarė jo pastangoms.

Per prezidento rinkimų kampaniją Donaldas Trumpas sakė norįs prigrūsti šį kalėjimą „blogiukų“.

Praėjusį mėnesį D. Trumpas pasiūlė Niujorke mirtiną išpuolį įvykdžiusį kaltinamąjį siųsti į Gvantanamą, tačiau vėliau šios minties atsisakė.

Liepos mėnesį Gvantaname lankėsi generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas.