Nors prokurorai anksčiau prašė palikti aktyvistą Aidarą Gubaiduliną už grotų, trečiadienį jie paprašė teismo vyrą paleisti mainais į rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir grąžinti bylą jiems, kad būtų patikslinti kaltinimai. Teismas šį prašymą patenkino, tad atsakovas buvo paleistas iš stiklinio narvo teismo salėje.

A. Gubaidulinas yra vienas iš keliolikos rusų, kuriems gresia įkalinimo bausmės už dalyvavimą liepos 27-ąją vykusiame opozicijos proteste.

Visuomenė vis labiau piktinasi numanomu Kremliaus kerštu opozicijai, nes šį mėnesį jau keturi žmonės buvo nuteisti kalėti nuo dvejų iki pusketvirtų metų.

Retu nepritarimo valdžios politikai ženklu tapo vėlai antradienį paskelbta daugiau kaip 50 rusų ortodoksų dvasininkų pasirašyta peticija, smerkianti pastaruosius teismus ir protestuotojams skirtas įkalinimo bausmes.

„Norėtume išreikšti susirūpinimą dėl fakto, kad nuosprendžiai skelbiami kaip mėginimas įbauginti Rusijos piliečiu, o ne priimti sąžiningą sprendimą atsakovų atžvilgiu“, – sakoma laiške.

Dvasininkų laiške taip pat cituojamas Šventasis raštas, kad neteisingas liudijimas yra nuodėmė.

Dauguma protestuotojų buvo nuteisti remiantis riaušių policijos pareigūnų liudijimais, nors jie neatitiko padėties, matomos filmuotoje medžiagoje iš demonstracijų, kuriose dalyvavo šie asmenys.

Šią savaitę dešimtys Rusijos įžymybių ir pramogų pasaulio veikėjų per socialinius tinklus reiškė palaikymą mažai žinomam aktoriui Pavelui Ustinovui, nuteistam kalėti pusketvirtų metų už policininkų užpuolimą per liepos 27-osios demonstraciją. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip keli pareigūnai puolė P. Ustinovas, kai šis žiūrėjo į savo telefoną, stovėdamas protestuotojų būrio pakraštyje. Teismas nesutiko patenkinti advokatų raginimo bent jau peržiūrėti šį vaizdo įrašą.

Daugiau kaip 100 žmonių, įskaitant gerai žinomus kino ir teatro aktorius, trečiadienį atėjo prie Kremliaus administracijos pastato Maskvos centre pareikšti protesto dėl P. Ustinovui skirto nuosprendžio. Protestuotojai išsirikiavo ilgoje eilėje, laukdami savo eilės pastovėti prie prezidento kanceliarijos su plakatu, reiškiančiu palaikymą P. Ustinovui.

Liepą Maskvoje įsiplieskė protestai, rinkimų pareigūnams atsisakius įregistruoti keliolika nepriklausomų ir opozicijos kandidatų rugsėjo 8-ąją vykusiems Maskvos dūmos rinkimams.

Kai kurie šių mitingų buvo rengiami be valdžios leidimo, o tarnybos pasiuntė stiprias policijos pajėgas protestuotojams vaikyti. Per liepos 27-osios demonstraciją riaušių policija buvo matoma mušanti ir areštuojanti taikius protestuotojus. Trumpam buvo sulaikyta beveik 1,4 tūkst. žmonių.

Tuojau po šių protestų dešimtys žmonių buvo suimti ir apkaltinti policininkų užpuolimu bei riaušėmis.