Dešimtys „Memorial“ rėmėjų spaudžiant šaltukui susirinko šalia Maskvos miesto teismo rūmų prieš vieną iš dviejų šią savaitę numatytų teismo posėdžių, valdžiai stengiantis likviduoti šią organizaciją, įkurtą 1989-aisiais fiksuoti sovietų režimo įvykdytus nusikaltimus.

„Parengiamieji posėdžiai bus pratęsti lapkričio 29 dieną“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė „Memorial“ advokatė Marija Eismont.

Maskvos miesto teismas patvirtino šią informaciją. Anot teismo, atsakovai nepateikė tam tikrų reikalingų dokumentų.

„Memorial“ nurodė, kad lapkričio 29 dienos posėdyje pristatys raštu išdėstytą savo poziciją.

Pasak „Interfax“ korespondento, dėl antradienio posėdžio teisme buvo sustiprintos saugumo priemonės.

„Memorial“ pranešė, kad centro advokatai per uždarą teismo posėdį pateikė kelis prašymus, įskaitant prašymą įleisti į salę visuomenės ir žiniasklaidos atstovus. Prokurorai posėdyje pristatė raštu išdėstytus savo argumentus.

„Memorial“ duomenimis, sostinės prokuratūros ieškinyje pažymima, kad centro medžiagoje neva „esama lingvistinių ir psichologinių požymių, rodančių, jog pateisinama tarptautinių teroristinių ir ekstremistinių organizacijų „Hizb Ut-Tahrir“, „Tablighi Jamaat“, „Takfir wal-Hijra“, taip pat ekstremistinių organizacijų „Artpodgotovka“ ir Jehovos liudytojų judėjimas, narių veikla“.

Prokurorai taip pat kaltina „Memorial“ sistemingai slėpus informaciją, kad jis vykdo „užsienio agento“ funkcijas, ir taip pažeidus Rusijos Konstituciją, Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją ir Vaiko teisių konvenciją.

Šie kaltinimai nurodomi ir Generalinės prokuratūros ieškinyje dėl tarptautinės draugijos „Memorial“ likvidavimo, pateiktame Aukščiausiajam Teismui, kuris jį turėtų svarstyti lapkričio 25 dieną.

„Užsienio agento“ statusas, nuo sovietmečio turintis neigiamą konotaciją, įpareigoja asmenis ir organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir žymėti visą savo medžiagą, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, antraip jiems gresia baudos.

Žmogaus teisių centras „Memorial“ į „užsienio agentų“ registrą buvo įtrauktas 2014 metais, o tarptautinė draugija „Memorial“ – 2016-aisiais.

Kaip paaiškino prokuratūros atstovai, tiek švietėjiška draugija, tiek žmogaus teisių centras „vykdo savo veikla veikla pažeisdami Rusijos Konstituciją ir kitus teisės aktus“. Anot jų, organizacijos slepia „faktą, kad vykdo užsienio agento funkcijas“ – dėl to tiek jos pačios, tiek jų atstovai nuo 2019 metų buvo nekart traukti administracinėn atsakomybėn už užsienio agento veiklos tvarkos pažeidimus.

„Memorial“ atstovai savo ruožtu tvirtina, kad organizacijos bendrai jau sumokėjo daugiau kaip 6 mln. rublių baudų, paskirtų už įstatymo dėl užsienio agentų pažeidimus.

„Memorial“ – ir draugija, ir žmogaus teisių centras – su prokuratūros pretenzijomis nesutinka.

Ieškinys dėl „Memorial“ likvidavimo sulaukė didelio atgarsio visuomenėje. Prie prezidento veikianti pilietinės visuomenės plėtros ir žmogaus teisių taryba reikalavimą likviduoti „Memorial“ laiko kraštutine priemone, neproporcinga pažeidimams.

Nobelio taikos premijos laureatai buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas paragino Generalinę prokuratūrą „atsiimti prašymą iš teismo ir išspręsti pretenzijų klausimą neteisminiu keliu“.

Tuo metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, atsakydamas į žurnalistų klausimą, pareiškė, jog Kremlius mano, jog kol kas anksti komentuoti ieškinį dėl „Memorial“ likvidavimo. Tuo pat metu jis pridūrė, jog „prezidentui labai svarbu, kad visos nevyriausybinės organizacijos veiktų laikydamosi įstatymų“.

1989 metais teisių gynėjų, tarp kurių buvo garsus sovietų mokslininkas ir disidentas Andrejus Sacharovas, įkurta „Memorial“ jau daugelį metų yra Rusijos valdžios taikiklyje.

Ši NVO, dažnai minima kaip potenciali Nobelio taikos premijos laureatė, bet iki šiol negavusi šio apdovanojimo, agituoja už istorinės atminties išsaugojimą Rusijoje ir kovoja su teisių pažeidimais.

„Memorial“ spaudžiama Rusijoje tęsiantis beprecedenčiam susidorojimui su opozicija ir nepriklausomomis organizacijomis. Anksčiau šiais metais už grotų buvo pasiųstas vienas garsiausių rusų opozicionierių Aleksejus Navalnas ir vėliau uždraustos jo organizacijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją