36 metų I. Golunovas ketvirtadienį buvo sulaikytas Maskvos centre, kai pareigūnai pas jį esą rado penkis paketėlius sintetinės stimuliuojančios medžiagos mefedrono. Žurnalisto šalininkai sako, kad narkotikai jam buvo pakišti.

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ žurnalistas sakė, kad šeštadienį prie teismo, kuriame turi būti priimtas sprendimas dėl kardomųjų priemonių I. Goluanovui, susirinko kelios dešimtys žmonių, laikančių plakatus su užrašais, reiškiančius palaikymą areštuotam reporteriui.

Pareigūnai išsivežė leidinio „Takije dela“ (Tokios tokelės) darbuotoją Sergejų Karpovą, vėliau sulaikė dar dvi aktyvistes, protestavusias pavieniui – to paties leidinio redaktorę Anastasiją Lotariovą ir aktyvistę Aleksandrą Čiugoriną.

Per penktadienį prie Rusijos sostinės policijos būstinės surengtą panašų piketą pareigūnai trumpam buvo sulaikę keletą žymių žurnalistų, tarp jų Viktorą Šenderovičių ir Pavelą Kanyginą iš opozicinio laikraščio „Novaja gazeta“.

Žurnalistai turėjo plakatų su tokiai užrašais kaip „Aš – žurnalistas. Suimkit ir mane“ arba „Žurnalistas – narkobaronas. Jūs tikite šita nesąmone?“

„Turime priežasčių manyti, kad Golunovą persekioja dėl jo žurnalistinės veiklos“, – pareiškime sakė „Meduzos“ generalinė direktorė Galina Timčenko ir vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas.

I. Golunovą jie pavadino „vienu žymiausių Rusijos tiriamųjų žurnalistų“ ir sakė, kad pastaraisiais mėnesiais jis sulaukdavo grasinimų.

Tyrimai dėl laidojimo namų verslo ir korupcijos

„Meduza“ redakcija dirba Latvijoje, siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie portalo žurnalistai gyvena Rusijoje.

„Viskas rodo, kad valdžia pakiša narkotikų savo taikiniams, kad užčiauptų juos kalėjimo bausme“, – sakė žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ padalinio Rusijoje direktorė Natalija Zviagina.

Savo tyrimuose I. Golunovas narstė tokias temas kaip įtartinas Rusijos laidojimo namų verslas ar korupcija Maskvos merijoje.

Žurnalisto advokatas Dmitrijus Džulajus sakė, kad policija tvirtino radusi paketėlių su narkotikais I. Golunovo kuprinėje ir bute.

„Yra daug faktų, sufleruojančių, kad tie narkotikai buvo pakišti“, – naujienų agentūrai AFP sakė teisininkas.

Jis teigė, kad sulaikytas žurnalistas buvo sumuštas, taip pat atkreipė dėmesį į daugybę policijos pažeidimų, tokių kaip tyrėjų atsisakymas paimti mėginių, turinčių parodyti, ar vyras vartojo narkotikus.

Paklaustas, ar I. Golunovas pripažįsta savo kaltę, advokatas atsakė: „Žinoma ne, tai – provokacija.“

„Absurdiška provokacija“

Per du dešimtmečius valdžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nutildė daugumą savo kritikų ir nepriklausomą žiniasklaidą.

Šalyje dar veikia keli opoziciniai ir nepriklausomi leidiniai, tačiau jie patiria didžiulį spaudimą, sako Kremliaus kritikai.

I. Golunovo sulaikymas sukėlė jo šalininkų ir kolegų pasipiktinimą.

Politologas Aleksandras Baunovas iš Carnegie (Karnegio) strateginių studijų centro Maskvoje sakė, kad jo artimas draugas I. Golunovas nevartojo stimuliantų, nes jam nepatiko „pasikeitusios sąmonės būsenos“.

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) Rytų Europos ir Vidurio Azijos skyriaus vadovas Johannas Bihras (Johanas Biras) atkreipė dėmesį į „itin įtartiną policijos elgesį“.

„Jei tokie metodai išties buvo panaudoti prieš žymų žurnalistą,.. tai būtų reikšminga nepriklausomos žurnalistikos Rusijoje persekiojimo eskalacija“, – sakė jis.

Šimtai Rusijos žurnalistų atvirame laiške pareikalavo nedelsiant paleisti I. Golunovą.

„Manome, kad Ivanas Golunovas tapo šiurkščios ir absurdiškos provokacijos taikiniu“, – sakoma tame laiške.