Naujoji sistema, pavadinta „Kupol“, skirta aptikti balistinių raketų paleidimus ir sekti jas iki jų nusileidimo vietos, nurodoma Generalinio štabo dokumentuose, pateiktuose kariniams atašė. Sistema matyti ir nuotraukose, paskelbtose Gynybos ministerijos tinklalapyje.

Vykdant šią programą nuo 2015 metų į orbitą buvo iškelti trys palydovai „Tundra“.

Tiksli „Kupol“ konfigūracija nežinoma, tačiau Maskva pozicionuoja ją kaip lygiavertę JAV stebėjimo sistemai SBIRS.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas Valerijus Gerasimovas teigė, kad naujausi palydovai „reikšmingai padidino Rusijos galimybes užtikrinti raketų ir tarpžemyninių balistinių raketų aptikimą“.

Tokį pareiškimą jis padarė per spaudos konferenciją Gynybos ministerijoje, surengtą kitą dieną po to, kai JAV Kongresas patvirtino 738 mlrd. dolerių (664 mlrd. eurų) vertės karinių išlaidų paketą. Jame taip pat skirta lėšų sukurti naujoms kosminėms pajėgoms, kurias turėtų kontroliuoti šalies oro pajėgos.

Rusija įsteigė savo kosmoso pajėgas 2015 metais. Jos taip pat yra integruotos į oro pajėgas, o pagrindinė jų užduotis yra priešraketinė gynyba.

Nepaisant to, Rusija ilgą laiką kaltino JAV dėl ketinimų militarizuoti kosmosą, liekantį viena paskutinių abiejų konkuruojančių galingųjų valstybių bendradarbiavimo sričių.

2018 metais Vašingtonas, kuris savo ruožtu įtaria Rusiją siekiu sukurti kosminių ginklų, pareiškė esąs susirūpinęs dėl „labai neįprasto“ Rusijos palydovo elgesio. Maskva atmetė šiuos kaltinimus kaip „nepagrįstus“.

Rusija neretai giriasi, kad vysto dabar egzistuojančias sistemas pranokstančius „nenugalimus“ ginklus, įskaitant viršgarsines raketas „Avangard“, tarpžemynines raketas „Sarmat“ ir sparnuotąsias raketas „Burevestnik“, kurios, Maskvos teigimu, yra „neriboto nuotolio“.