Per benefisą, kurį organizavo Ukrainoje gimusi Didžiojo teatro prima balerina S.Zacharova, šokėjai iš garsiausių tarptautinių trupių atliko numerius iš įvairių baleto spektaklių.

Visos pajamos už šį koncertą, į kurį buvo išpirkti visi bilietai, atiteks Kijevo valstybinei baleto mokyklai, kur, pasak organizatorių, jauni šokėjai yra mokomi prastomis sąlygomis.

Iškilmingas vakaras legendiniame teatre, esančiame visai netoli Kremliaus, įvyko tokiu metu, kai tarp Rusijos ir Ukrainos tvyro didelė įtampa dėl konflikto Rytų Ukrainoje, kur promaskvietiški separatistai nuo balandžio kovoja su vyriausybinėmis pajėgomis.

„Tai buvo didžiulė sėkmė“, – sakė koncerto prodiuseris Jurijus Baranovas, turėdamas omenyje ovacijas.

Tarp tų, kas atvyko į Maskvą paremti šio reikalo, yra N.Osipova, viena geidžiamiausių balerinų pasaulyje.

„Kaip galima atsisakyti? Prisimenu, kaip būdavo baisu eiti į šokių salę žiemą, drebant“, – prieš renginį sakė N.Osipova, buvusi Didžiojo teatro žvaigždė, kuri nuo 2013-ųjų šoka britų Karališkajame balete.

S.Zacharova ir J.Baranovas, kurie abu mokėsi Kijeve, viliasi, kad pajamos už šį koncertą, pramintą „Baletu be sienų“, padės atnaujinti jų alma mater.

„Būtina padėti vaikams, nesvarbu, kokioje šalyje jie gyvena“, – sakė S.Zacharova.

Pasak jos, tokio koncerto idėja jai kilo pernai lankantis Kijeve.

„Mintis gimė prieš tai, kai situacija komplikavosi. Kelio atgal nebuvo: tai juk vaikai“, – sakė ji.

Kijeve gimęs Didžiojo teatro solistas J.Baranovas sakė, kad baleto mokykla Kijeve iš esmės nesirūpinama pastaruosius 30 metų ir kad jai reikia naujo stogo bei langų.

„Jie dirba šaltyje“, – sakė jis, turėdamas omenyje jaunuosius šokėjus.

Pasak J.Baranovo, organizatoriai tikėjosi surinkti maždaug 300 tūkst. dolerių.

Nors visi bilietai, tarp jų – trys VIP paketai, kainuojantys nuo 200 tūkst. iki 600 tūkst. rublių (nuo 3 775 iki 11 000 dolerių), buvo išgraibstyti, organizatoriai tikriausiai turės mažiau nei pusę norėtos sumos, nes rublis pastarosiomis savaitėmis reikšmingai nuvertėjo.

Šio projekto opumą tikriausiai rodo ir tai, kad organizatoriams nepavyko rasti rėmėjo, sakė J.Baranovas.

Šokėjai taip pat atsiribojo nuo politikos.

„Tai artistų iniciatyva, ne vyriausybės ar vadovybės“, – pažymėjo J.Baranovas.

Tačiau politinių gaidelių buvo sunku neišgirsti.

J.Baranovas sakė, kad vienas numerių – Patricko de Banos (Patriko de Banos) „Digital Love“ – buvo sukurtas kovo mėnesį su 239 žmonėmis dingusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo atminimui.

Šis S.Zacharovos ir P.de Banos duetas, kuris pirmą kartą buvo atliktas Kinijoje, kalba „apie atstumą, meilę per atstumą“, vasarą laikraščiui „The Shanghai Daily“ sakė choreografas.

„Tai apie meilę, kuri eina per šį elektroninį pasaulį ir bando iš vieno pasaulio krašto į kitą siųsti emocijas, jausmus ir sąsajas“, – sakė jis.

Šio numerio įtraukimas neturi politinės potekstės ir nėra susijęs su kito, 298 žmones skraidinusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimu liepos mėnesį sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainos teritorijoje, sakė J.Baranovas.