Trūksta vienybės

Kaip praneša DELFI korespondentas Maskvoje, šis mitingas buvo suorganizuotas geriau nei ankstesnis – buvo tik vienas įėjimas pro metalo detektorius, išėjimų – ne vienas, kas leido išvengti žmonių spūsčių. Sacharovo prospekte buvo pastatyti tualetai, tiesa, karštais patiekalais žmonės nebuvo maitinami.

Prasidėjus mitingui, žmonės aktyviai rinkosi pirmas dvi valandas – tarp jų buvo ir „Jabloko” šalininkai, ir komunistai, ir nepartiniai. Čia pat buvo pastatytos palapinės, kuriose organizatoriai rinko parašus kreipimuisi į prokuratūrą dėl suklastotų rinkimų. Taip pat buvo renkami parašai už kandidatus į prezidentus.

Organizatorių vertinimu, mitinge dalyvavo apie 120 tūkst. žmonių, o tai daugiau, nei paskutinį kartą. Oficialiais valdžios duomenimis, į mitingą susirinko 28 tūkst. žmonių.

Pasak DELFI žurnalisto, šis mitingas išsiskyrė ir tuo, kad nepaisant nemažo kalbančiųjų skaičiaus, nebuvo vieno lyderio, kurį vieningai palaikytų visi susirinkusieji.

Minia blogiausiai reagavo į atlikėjos Ksenios Sobčiak kalbą – atlikėja anksčiau ne kartą reiškė paramą premjerui Vladimirui Putinui. Pasak žurnalisto, vieningų palaikymo šūkių sulaukė tik tuščius lapus dalinę aktyvistai, o štai buvusiam finansų ministrui Aleksejui Kudrinui ir rašytojui Viktorui Šenderovičiui teko išgirsti ir švilpimą.

Pasak mitinguotojų, opozicijos lyderių, visgi neužtenka vienybės, o taip pat ir idėjų, ką daryti atsistatydinus V.Putinui.

Rusijos naujienų agentūra "RIA Novosti" skelbė, kad likus daugiau nei valandai iki pradžios, policijos pajėgos, automobiliai, autobusai jau buvo išsirikiavę palei aikštę ir aplinkines gatves. Žurnalistai skaičiuoja, kad riaušių policiją į mitingo vietą atgabeno 40-50 autobusų.

Pravažiavimas dalimi gatvių jau yra uždarytas, prie artimiausių metro stočių budi policija, tačiau žmonių judėjimo ji nevaržo.

Prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažadėjo politinių reformų, tačiau dauguma protestuotojai tvirtina, kad jų negana.

G.Kasparovas: mūsų - daug, o jų – mažai

Judėjimo "Solidarumas" vienas pirmininkų, pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas pareiškė, jog mitingas suvienijo daugybę žmonių Rusijoje, pranešama BBC tinklalapyje.

"Valdžia mus įtikinėjo, jog jų yra daug, o mūsų - mažai. Čia mes matome, kad mūsų yra daug, o jų mažai, jie gūžiasi iš baimės už policijos grandinių. Mūsų daug - 100, 120, 130 tūkstančių - mūsų labai daug", - kalbėjo nuo pakylos Sacharovo prospekte Maskvoje G.Kasparovas.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad 2012 metais opozicija pasieks rimtų permainų.

"Valdžia nuolat mums žada atšilimą. Tokia jau mūsų tradicija. Toks atšilimas paskui virsta šalnomis. Kitais metais, neabejoju, mes sugebėsime pasiekti normalų politinį klimatą, kai po rusiškos žiemos ateis tikras pavasaris - politinis pavasaris", - kalbėjo G.Kasparovas.

Pataria V.Čiurovui atsistatydinti

Rusijos prezidento žmogaus teisių gynimo taryba patarė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovui Vladimirui Čiurovui pasitraukti iš užimamo posto.

"Tarybos nuomone, būtina pareikšti nepasitikėjimą Centrinės rinkimų komisijos pirmininkui V.Čiurovui ir pasiūlyti jam pasitraukti, netekus pasitikėjimo", - sakė prezidento tarybos vadovas Michailas Fedotovas.

Naktį šios tarybos tinklalapyje paskelbtame pareiškime M.Fedotovas sako, jog Taryba siūlo "skubiai išnagrinėti pranešimus apie rinkimų įstatymų pažeidimus, patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, kaltus dėl balsavimo rezultatų klastojimo, paleisti rinkimų komisijas, dėl kurių kaltės buvo iškreipti rinkėjų valios rezultatai".

Prezidento žmogaus teisių gynimo taryba taip pat ragina surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, tačiau po to, kai bus pakeisti rinkimų įstatymai.

Ši taryba yra patariamoji prie valstybės vadovo. Ji jungia ryškiausius pilietinės visuomenės atstovus.

Tuo tarpu Rusijos CRK pareiškė, jog Prezidento Tarybos sprendimas neturi jokių juridinių pasekmių.

Protestuoja ir kituose miestuose

Mitingo rengėjų tinklalapyje nurodoma jog akcijas planuota surengti daugiau kaip 100 miestų ir gyvenviečių, pranešama BBC tinklalapyje.

Šeštadienio rytą pirmieji protestuoti išėjo rytinio Rusijos Vladivostoko miesto gyventojai. Organizatorių teigimu, į mitingą susirinko 150 žmonių, valdžia tvirtina, kad vos 30. tarp protestuotojų buvo komunistų partijos ir "Jabloko" atstovai, visuomeninės organizacijos "Tiger" nariai. Vienas Rusijos iniciatyvių piliečių draugijos atstovas agentūrai "Interfax" sakė, jog buvo sulaikytas vienas šio judėjimo narys.

Newsru.com skelbia, kad į mitingą Sankt Peterburge surinko 1500 žmonių.

Chabarovske Komsomolskajos aikštėje komunistų surengtas mitingas pritraukė apie 300 žmonių, nors teisėtvarkos tarnyba mini tik 40 dalyvių. Mitinguotojai reikalavo peržiūrėti rinkimų rezultatus ir padaryti atitinkamus pakeitimus įstatymuose.

Šimtai žmonių prieš rinkimų klastojimus protestavo akcijoje Novosibirske, kur susirinko nuo 500 iki 700 dalyvių, atstovaujančių Komunistų partijai, "Jabloko" ir judėjimui "Solidarumas".

Protestas surengtas ir pietiniame Rusijos mieste Stavropolyje.

Dar mitingai vyksta Barnaule, Orenbuge.

Žmones papiktino rinkimų rezultatai, kurie parodė, jog beveik 50 proc. balsų pelnė valdžios partija "Vieningoji Rusija". Dalis rinkėjų ir opozicija tvirtina, kad rezultatai yra suklastoti.

Rinkimai į žemuosius Rusijos parlamento rūmus vyko gruodžio 4 dieną.

DELFI primena, kad gruodžio 10-ąją Maskvoje vyko didžiausias per 20 metų mitingas. Skaičiuojama, kad jame dalyvavo iki 100 tūkst. žmonių.

Daugiau apie protestus skaitykite ru.delfi.lt