Iš pradžių, gruodžio 27 d. neva „nuo širdies smūgio“ netikėtai mirė generolas desantininkas Aleksandras Šušukinas, kuris asmeniškai vadovavo slaptai Ukrainos Krymo pusiasalio okupacijos operacijai.

Jam buvo 59 metai. O dabar mirė vienos iš svarbiausių Rusijos specialiųjų tarnybų – Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos – viršininkas, generolas Igoris Sergunas.

Oficialioje Kremliaus svetainėje sausio 4 d. jau atsirado užuojauta jo artimiesiems, kurią asmeniškai pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Kaip ir A. Šušukinas, Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininkas I. Sergunas mirė netikėtai. Jam buvo 58 m.

Yra žinoma, kad būtent jis vadovavo daugeliui rusų kariuomenės operacijų vadinamosiose „Donecko ir Luhansko liaudies respublikose“ Ukrainoje, kur buvo sulaikyti, o vėliau Kijevo teismo nuteisti du jo pavaldiniai.

Netrukus pasirodė spėlionių, neva I. Serguną nuspręsta likviduoti dėl to, kad privati britų tyrimų agentūra „Bellingcat“ perdavė Nyderlandų prokuratūrai medžiagą, kurioje išvardyti 17 rusų kariškių, susijusių su keleivinio Malaizijos oro linijų lėktuvo „Boeing-777“, kuriuo skrido beveik trys šimtai keleivių ir įgulos narių, sunaikinimu virš Donbaso, pasitelkus Rusijos priešraketinės gynybos kompleksą „Buk–M1.

„Generolas I. Sergunas puikiai žinojo, kaip iš Rusijos į Ukrainą buvo atgabentas nelemtasis zenitinis raketų kompleksas, kas jį valdė ir kas konkrečiai davė įsakymą sunaikinti keleivinį lėktuvą. Dabar generolo parodymų Hagos tribunolas jau garantuotai neišgirs“, – rašo by24.org.

Tačiau Rusijos prezidentas V. Putinas užuojautos telegramoje rašo, kad velionis generolas buvo „tikras kariškis, patyręs ir kompetentingas vadas, narsus žmogus ir tikras patriotas“.