Socialiniuose tinkluose kilo didžiulis ažiotažas.

„Kodėl tokia trumpa žmonių atmintis?“, „Mūsų gyvenimas vis labiau panašėja į beprotnamį“. Tokie ir panašūs komentarai liejosi socialiniuose tinkluose.

Kebabinėje „Stal'in“ virš durų kabėjo Komunistų partijos lyderio portretas.

Viduje Stalino laikų saugumo tarnybos darbuotojo uniformą vilkintis padavėjas nešiojo sovietinių lyderių vardais pavadintus kebabus.

„Užvakar atsidarėme, aptarnavome 200 klientų. Atsiliepimai buvo geri, žmonėms patiko įvairūs kebabai. Buvo šiek tiek neigiamos reakcijos, keli žmonės neadekvačiai reagavo, bet to buvo galima tikėtis“, „Reuters“ kalbėjo „Stal‘in“ savininkas Stanislavas Voltmanas.


Policija liepė nukabinti užrašą su Stalino pavarde, o vėliau dėl didžiulio vietos valdžios spaudimo teko uždaryti kebabinę. Jos koncepciją karštai aptarinėjo socialinėje žiniasklaidoje, dalis komentavusių teigė, kad tai neskoninga.

„Stengiausi, kad koncepcija ir dizainas būtų kiek įmanoma neutralesni, nebuvo tikslo demonizuoti ar šlovinti Staliną. Nebuvo tikslo kažką žeminti, įžeidinėti ar išjuokti“, – tikino S. Voltmanas.

Jis sakė planuojantis vėl atidaryti savo kontroversišką, bet „pelningą“ kebabinę, kurioje patiekalai pavadinti Stalino, Sovietų Sąjungos lyderio Nikitos Chruščiovo ir liūdnai pagarsėjusio vidaus reikalų liaudies komisaro Lavrentijaus Berijos garbei, kai tik pasamdys naują personalą.

Du ankstesni darbuotojai išėjo iš darbo dėl nepageidaujamo policijos dėmesio, savininką citavo naujienų kanalas „Podjom“.

„Domisi daug žmonių, bet ne visi sutinka dirbti esant tokiai kebabinės reputacijai“, – „Podjom“ skundėsi savininkas.

Tarptautinės draugijos „Memorial“ narių nuomone, viešojo maitinimo įstaigų nedera vadinti Stalino vardu.

„Tai nepagarba mūsų tėvynainių atminimui. Bet kuriam inteligentiškam žmogui turėtų būti aišku, kodėl tokie pavadinimai negali būti leidžiami. Deja, bet mūsų šalyje iki šiol nusikalstamam režimui netaikomas teisinis vertinimas ir nedraudžiama vadinti gatvių ir įstaigų žudikų vardais“, – naujieną pakomentavo organizacijos valdybos pirmininkas Janas Račinskis.

Jo teigimu, tai tas pats, kas Izraelyje pavadinti įstaigą Hitlerio ar Gebelso vardu.

Stalino valdymo metais vyko masiniai žmonių trėmimai, veikė pataisos stovyklos, žmonės badavo. 1936–1938 m. laikotarpiu, kuris vadinamas Didžiojo teroro laikotarpiu, mirties sulaukė apie 700 000 žmonių. Ir vis tik buvusioje Sovietų sąjungoje nemažai žmonių laiko Staliną lyderiu, kuris Antrojo pasaulinio karo metais nugalėjo nacistinę Vokietiją.