Valstybinė televizija rodė V. Putiną šalia Antrojo pasaulinio karo veteranų Raudonojoje aikštėje, kur tūkstančiai paradine uniforma vilkinčių Rusijos kariškių susirinko žygiuoti grojant kariniam pučiamųjų orkestrui.

Per karinį paradą, skirtą sovietų pergalės prieš nacistinę Vokietiją 78-osioms metinėms paminėti, Raudonojoje aikštėje saulėtu oru žygiavo tūkstančiai karių, vykstant Rusijos karui prieš Ukrainą imtasi griežčiausių saugumo priemonių.

V. Putinas kreipėsi į karius sakydamas, kad Rusijos ateitį lems Ukrainoje kovojantys kareiviai, ir teisino daugiau nei prieš metus pradėtą karą Ukrainoje.

„Dabar nėra nieko svarbiau už jūsų kovines pastangas“, – sakė V. Putinas, kreipdamasis į Ukrainoje kovojančius karius, kai kurie jų dalyvavo parade. „Šiandien nuo jūsų priklauso šalies saugumas, mūsų valstybingumas ir žmonių ateitis“, – sakė jis.

„Šiandien civilizacija vėl yra lemtingame lūžio taške, – kalbėjo V. Putinas. – Prieš mūsų tėvynę pradėtas tikras karas. Tačiau mes atrėmėme tarptautinį terorizmą, ginsime Donbaso gyventojus ir garantuosime savo saugumą.“

Jis, kaip įprasta, kaltino Vakarus, kad šie neva „provokuoja konfliktus“.

Rusijos pateikta informacija, šalies karinę galią demonstravo daugiau nei 10 tūkst. karių su 125 karinės technikos vienetais. Nors iš pradžių nebuvo numatyta, kad atvyks kokie nors užsienio lyderiai, vėliau paskelbta, kad laukiama buvusių sovietinių respublikų Baltarusijos, Kazachstano, Tadžikistano, Turkmėnistano, Kirgizijos, Uzbekistano ir Armėnijos vadovų.

Pravažiavo vos vienas tankas

Vienintelis tankas, pravažiavęs per Maskvos Raudonojoje aikštėje surengtą karinį paradą, buvo „Т-34“ modelio egzempliorius, laikomas tikrų tikriausia retenybe. Kad parade buvo pademonstruotas tik vienas tankas, galima įsitikinti stebint transliacijas iš Rusijos sostinės.

Parado pradžioje pražygiavo kolonos, sudarytos iš įvairių kariuomenės rūšių ir sukarintų organizacijų atstovų. Vėliau buvo paleista technika. Jos priešaky riedėjo vienas tankas „Т-34“ – kažkuri iš vėlyvųjų modelio modifikacijų. Už jo važiavo šarvuotieji automobiliai „Tigr“ ir „Ural“.

Netrukus aikšte pravažiavo operatyvinių-taktinių raketų kompleksų „Iskander“, zenitinių raketų kompleksų „S-400“ ir savaeigių branduolinių raketų leidimo įrenginių „Jars“ kolona. Pačioje parado pabaigoje aikšte prariedėjo keli šarvuočiai. Jokios kitos technikos pristatyta nebuvo.

Maskvoje surengtas paradas turėjo apsieiti ne tik be tankų, tradiciškai laikomų iškalbingiausiu Sovietų Sąjungos, o vėliau – Rusijos karinė galios simboliu, bet ir be aviacijai skirtos dalies. Remiantis anksčiau Rusijos žiniasklaidos kanalais išplatintais pranešimais, sprendimo atsisakyti orlaivių pasirodymo priežastis – nenoras blaškyti pilotų ir atitraukinėti jų nuo karo.

Kyjivas: per paradus Rusija galimai rengs provokacijas prieš gyventojus

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas neatmeta galimybės, kad per paradus gegužės 9 dieną Rusija gali vykdyti provokacijas prieš savo pačios civilius.

„Ukrinform“ pranešė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuke paskelbtame pareiškime sakoma, jog „provokacijos ir melas yra amžini tironų ir agresorių ginklai. Visa Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą esmė ta, kad mes nesame jie. Mes kovojame mūšio lauke. Jie bombarduoja gimdymo namus ir traukinių stotis, kur susitelkę civiliai“.

Pareiškime sakoma, kad Rusijos „pergalei“ nuolat reikia naujų didelio masto aukų ir nusikaltimų, kad sulauktų gyventojų paramos. „Matome, kad daugelis Rusijos miestų gegužės 9 d. planuoja paradus, kuriuose dalyvaus vaikai. Gali būti, kad Rusija rengia provokacijas prieš savo pačios žmones. Jie ne kartą žudė savo žmones politiniais tikslais“, – teigia kariuomenės generalinis štabas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba perspėjo, kad gegužės 9-ąją Rusijos specialiosios tarnybos gali rengti provokacijas Rusijoje ir Baltarusijoje.

Pergalės dieną stelbia nesėkmės Ukrainoje

Pergalės dienos minėjimą šiemet stelbia Rusijos nesėkmės mūšio lauke Ukrainoje, konfrontacija su Vakarais ir naujų išpuolių namuose baimė.

Kariniame parade minint 1945 m. sovietų pergalę prieš nacistinę Vokietiją dalyvaus kelių užsienio šalių lyderiai iš Vidurio Azijos, taip pat atvyko Aliaksandras Lukašenka. V. Putinas, kurio arešto orderį išdavė Tarptautinis Baudžiamasis Teismas, kreipsis į tūkstančius karių Maskvos Raudonojoje aikštėje, ten imtasi sustiprinto saugumo.

Tačiau po 14 mėnesių trunkančių kovų Ukrainoje Rusija mažai kuo gali pasigirti – per karinę kampaniją jai nepavyko užimti Bachmuto miesto, karinę vadovybę drasko nesutarimai, o Kyjivas rengiasi puolimui.

Rengiantis iškilmėms, Rusija patyrė virtinę incidentų, įskaitant sprogimus, nuvertusius traukinius, gaisrus, Kremliaus užpuolimą dronais ir sprogdinimą, per kurį buvo sužeistas aršus Kremliaus šalininkas rašytojas Zacharas Prilepinas.

Daugiau nei dvi dešimtys miestų ir miestelių ne tik arti Ukrainos sienos, bet ir tolimesniuose Rusijos regionuose saugumo sumetimais atšaukė karinius paradus. Tačiau Kremlius pareiškė, kad paradas Raudonojoje aikštėje įvyks.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2000 m. V. Putinas kursto patriotinį įkarštį dėl 1945 m. sovietų pergalės prieš nacistus ir sustiprino savo, kaip sovietų valdžios paveldėtojo, statusą. Kremlius taip pat pasitelkia atmintį apie Antrąjį pasaulinį karą, kad pateisintų puolimą Ukrainoje, teigia, jog kovoja su Vakarų remiamais „fašistais“.

Vis dėlto valdžia atsisakė planų surengti vadinamojo „Nemirtingojo pulko“ žygį, per kurį žmonės neša per Antrąjį pasaulinį karą žuvusių veteranų ar šeimos narių nuotraukas. Valdžia sako, jog tai padaryta saugumo sumetimais, tačiau Kremliaus kritikai tvirtina, kad daugelis rusų būtų nešę ir žuvusiųjų Ukrainoje nuotraukas, o tai pabrėžtų Maskvos nuostolių mastą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)