„Jeigu Rusijos pareigūnai tikrai nenori naujo karo, kaip kad sako, Rusija turi tęsti diplomatines pastangas ir atitraukti karines pajėgas, kurias sutelkė prie Ukrainos sienų ir laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose“, – tviteryje parašė Kijevo užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Pasak Vakarų, Kremlius prie Ukrainos sienų yra dislokavęs daugiau nei 100 tūkst. karių bei karinės technikos.

„Diplomatija yra vienintelis atsakingas būdas“, – parašė D. Kuleba.

Maskva neigia invazijos planus ir pareiškė, kad nenori karo, tačiau siekianti saugumo garantijų iš Vašingtono ir NATO bei pažadų, jog aljansas nesiplės į rytus.

Tai apima garantiją, kad NATO nepriims naujų narių, ypač Ukrainos, o JAV nekurs naujų karinių bazių buvusiose sovietinėse šalyse.

Šeštadienį pokalbio telefonu su savo kolega prancūzu Jeanu-Yves'u Le Drianu metu D. Kuleba teigė, kad derybose su Maskva svarbu išlikti „budriems ir tvirtiems“.

Įtampa tarp Rusijos ir JAV auga, Vašingtonui kaltinant Maskvą planais įsiveržti į Ukrainą, o Kremliui reikalaujant, kad NATO sustabdytų savo plėtrą į rytus.

Kremlius, kuris prie Ukrainos sienos sutelkė 100 tūkst. karių, neigia ketinantis įsiveržti į kaimyninę šalį, tačiau reikalauja, kad NATO pažadėtų niekada neleisti Kijevui prisijungti prie Aljanso, taip pat sustabdytų ginklų dislokavimą prie Rusijos sienų ir atitrauktų savo pajėgas iš Rytų Europos.

S. Lavrovas sekmadienį sakė, kad NATO gynybos linija „toliau juda į rytus“ ir „labai priartėjo“ prie Ukrainos, bet ši „nėra pasirengusi“ įstoti į Aljansą ir „neprisidėtų prie NATO saugumo stiprinimo“.

Šios šalies priėmimas į Aljansą „tikrai pakirstų“ Rusijos ir Vakarų santykius, pareiškė S. Lavrovas.

Jis pridūrė, kad Rusija siekia teisiškai įpareigojamų Vakarų garantijų dėl jos saugumo.

Po diplomatinio sujudimo Vašingtonas ir NATO pateikė Maskvai rašytinius atsakymus į jos saugumo reikalavimus. Rusija pareiškė, kad atsakymuose, kurie nebuvo viešai paskelbti, neatsižvelgiama į pagrindinius Maskvos susirūpinimą keliančius dalykus, bet tolesnių derybų galimybės neatmetė.