Tačiau po šio pareiškimo praėjus vos kelioms valandoms Novoazovsko uoste atsirado naujas konflikto frontas, kur Rusija prisideda prie užslėptos, tačiau puikiai suplanuotos invazijos – rieda tankai ir artilerija.

Šis veiksmas akivaizdžiai skirtas padėti aklavietėje atsidūrusiems prie Donecko kovojantiems teroristams, skelbia washingtonpost.com.

Apie kokį pasitikėjimą galima kalbėti?

Akiplėšiški V. Putino bandymai paneigti faktą, kad šalis remia teroristus Ukrainoje, skamba juokingai. Kai Rusijos prezidentas tvirtina, kad „tai ne mūsų reikalas“ (kaip kad teigė Minske), jis meluoja.

Tačiau prezidento melas ir karių lūpomis sakoma tiesa leidžia susidaryti puikų vaizdą, kokią naują strategiją ėmėsi įgyvendinti Maskva.

V. Putinas griauna ir meluoja – maždaug to ir galima tikėtis iš buvusio KGB darbuotojo.

Yra tokių, kurie naują Rusijos strategiją įvardija kaip „hibridinį karą“ – konfliktą, kurį eskaluoja vadai be skiriamųjų ženklų, naktimis sieną kerta šarvuotos kolonos, klesti propaganda, dezinformacija ir netgi vykdomos begėdiškos invazijos.

Krymo situacija – akivaizdžiausias įrodymas. Štai koks tas hibridinis karas: numuštas keleivinis lėktuvas, tačiau tas, kuris teroristams į rankas įdavė raketą, taip ir lieka neįvardytas.

Krinta bombos, tačiau niekas nežino, iš kur. Netikėtai Rytų Ukrainos kaimuose ir laukuose pasirodo rusų karinė technika. Žūsta žmonės, kaip ir tikrame kare, tačiau kol Ukrainos kariuomenė iš paskutiniųjų bando atsilaikyti, tikrasis hibridinio karo agresorius ir toliau vedžioja visus už nosies.

Kodėl V. Putinas taip elgiasi? Niujorko universiteto akademikas Markas Galeotti mano, kad aljansų ir stipriųjų valstybių, kurie Rusiją lenkia tiek kariniais, tiek politiniais, tiek ekonominiais klausimais, pasaulyje V. Putinui reikėjo sugalvoti deramą atsaką.

Bandydamas neleisti Ukrainai pasirašyti sutarties su Europos Sąjunga, jis pasinaudojo taktika, kurioje didžiausias dėmesys buvo skirtas „priešo silpnybėms“ ir bandymams išvengti tiesioginės ir viešos konfrontacijos, sako M. Galeotti.

Naujas karas reikalauja naujo atsako. Hibridinis agresorius turi būti ištrauktas į dienos šviesą – visuose frontuose. JAV prezidento Baracko Obamos administracija paviešino palydovo darytas nuotraukas ir ataskaitas bei prisidėjo prie sąjungininkų Europoje sankcijų klausimu.

Atsakomieji žingsniai svarbūs, tačiau jų per maža. V. Putino tikslai – nesuprantami, tačiau panašu, kad Rusijos prezidentas pasiryžęs bet kokia kaina sutrukdyti Ukrainai žengti savo keliu.
Taip pat panašu, kad V. Putinas nusiteikęs ilgam žaidimui. Deja, jo taikoma šešėlinė taktika paskatino dalį Europos lyderių atsipalaiduoti ir priešintis naujoms sankcijoms Rusijai.
Toks požiūris trumparegiškas. Rusija ir jos sąjungininkai keliauja į Ukrainą – ne tiesiai, o aplinkkeliais. Juos sustabdys tik ryžtas ir suvokimas, kas vyksta iš tikrųjų, apibendrina washingtonpost.com.