"Kadangi Tarptautinė Kosovo valdymo grupe (ISG) neturi visuotinai pripažįstamo oficialaus statuso, mūsų nuomone, kad ir kokį sprendimą ji būtų priėmusi, Kosovas buvo ir tebėra kvazivalstybė, nesanti tarptautinės teisės subjektu", - Rusijos URM atstovė Marija Zacharova sakė naujienų agentūrai "Interfax".

"Vadinamoji Tarptautinė Kosovo valdymo grupė buvo įkurta valstybių, kurios pripažino vienašališkai nepriklausoma pasiskelbusią "Kosovo Respubliką", palaikydamos (Martti) Ahtisaari planą - buvusio Suomijos prezidento suformuluotą pasiūlymą sureguliuoti Kosovo problemą, kuri nesulaukė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos pritarimo", - pridūrė ji.

M.Zacharova pažymėjo, kad Maskva tebesilaiko pozicijos, jog ilgalaikis Kosovo problemos sprendimas įmanomas tik derybose tarp suinteresuotų šalių, kaip numatoma JT Saugumo Tarybos 1244-ojoje rezoliucijoje.

ISG, kuriai priklauso 23 Europos Sąjungos (ES) šalys, Turkija ir Jungtinės Valstijos, prižiūrėjo Kosovą pastaruosius ketverius metus.

Sprendimą baigti priežiūros misiją JAV prezidentas Barackas Obama vadino "istorine gaire", o ISG nurodė, kad šis žingsnis "patvirtina, kad tarptautinė bendruomenė gerbia Kosovą".

Liepą ISG pareiškė, kad jos misijos pabaiga reikš Kosovo "visišką suverenumą". Tačiau iš tikrųjų Priština faktiškai nekontroliuoja šiaurinės šalies dalies, kurioje daugumą sudarantys etniniai serbai nepripažįsta albanų vadovaujamų institucijų valdžios.

Kosovo nepriklausomybę jau yra pripažinusios apie 90 valstybių, tarp jų dauguma ES narių, tačiau ją atmeta Belgradas, Rusija ir paties Kosovo serbų mažuma, sudaranti apie 6 proc. gyventojų.

Serbija, kuri niekada nepripažino 2008 metais paskelbtos Kosovo nepriklausomybės, pareiškė, kad pareiškimai apie šios provincijos suverenumą yra bereikšmiai.