FSB nurodė apklaususi šį asmenį, prieš perduodama jį ambasadai.

Įtariamas agentas Ryanas C.Fogle'as, kaip pranešama, dirbo prisidengęs ambasados trečiojo sekretoriaus postu. Amerikietis buvo sulaikytas naktį iš pirmadienio antradienį; pas jį buvo rasta "specialios techninės įrangos ir rašytinės instrukcijos dėl Rusijos piliečio užverbavimo", sakoma FST pareiškime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

FST pažymėjo, kad "pastaruoju metu Amerikos žvalgyba ne kartą bandė verbuoti Rusijos teisėsaugos institucijų ir specialiųjų žinybų darbuotojus; tokie mėginimai buvo fiksuojami ir perduodami Rusijos FST kontržvalgybos kontrolei".

Rusijos naujienų agentūrų pranešimuose sakoma, kad įtariamas agentas buvo sučiuptas su įkalčiais, kai mėgino verbuoti vienos Rusijos saugumo tarnybos darbuotoją.

Šis incidentas įvyko tebetvyrant įtampai tarp Rusijos ir JAV dėl krizės Sirijoje, taip pat Vašingtonui nerimaujant dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino esą vykdomų griežtų priemonių prieš žmogaus teisių aktyvistus.

Paskutinis didelis šnipinėjimo skandalas tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių, įsiplieskęs 2010 metais, buvo susijęs žaviąja rusų šnipe Anna Chapman ir dešimčia kitų slaptųjų agentų.

Jie visi buvo suimti Jungtinėse Valstijose, o vėliau deportuoti į savo šalis.

Rusija kviečia JAV ambasadorių pasiaiškinti

Rusijos URM antradienį pareiškė iškviesianti JAV ambasadorių pasiaiškinti po to, kai Maskvoje buvo sulaikytas įtariamas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentas.

Ministerijos atstovė sakė, kad JAV ambasadorius Michaelas McFaulas bus iškviestas trečiadienį po incidento, per kurį Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) sulaikė JAV ambasados darbuotoją Ryaną C.Fogle'ą, jį apklausė ir grąžino Amerikos atstovybei.

Rusija nurodė įtariamam CŽV agentui nedelsiant palikti šalį

Rusijos URM antradienį paskelbė, kad įtariamas CŽV agentas, kuris anksčiau šią savaitę buvo trumpai sulaikytas ir paskelbtas persona non grata, privalo nedelsiant išvykti iš šalies; taip pat pareiškė, kad Vašingtono veiksmai primena šaltojo karo laikus.

Rusijos URM nurodė, kad Ryanas C.Fogle'as turi „kuo greičiau“ grįžti į Jungtines Valstijas, bei pridūrė, jog tokie „provokuojantys veiksmai šaltojo karo dvasioje ne padeda stiprinti abipusio pasitikėjimo“ tarp Maskvos ir Vašingtono.