„Pažeidimas yra JAV veiksmai perduodant savo branduolinius ginklus į nebranduolinių valstybių rankas, taip pat pačių nebranduolinių valstybių, sutinkančių priimti amerikietiškus branduolinius ginklus [veiksmai]. Tai pakerta TPNW pagrindus ir sukuria papildomų kliūčių tolimesniems žingsniams branduolinio nusiginklavimo srityje“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

Jis pabrėžė, kad „ši problema turi tik vieną sprendinį – visų amerikietiškų branduolinių ginklų sugrąžinimą į JAV teritoriją, uždraudimas juos dislokuoti užsienyje ir visos infrastruktūros, leidžiančios greitai dislokuoti šiuos ginklus, likvidavimas“.

„Taip pat turi būti visiškai uždrausta rengti bet kokius mokymus, susijusius su nebranduolinių valstybių ginkluotųjų pajėgų karių gebėjimų naudoti branduolinius ginklus ugdymu“, – pridūrė S. Riabkovas.

Šiuo metu NATO dalijimosi branduoliniais ginklais programoje dalyvauja Belgija, Italija, Nyderlandai, Vokietija ir Turkija.