Jungtinės Valstijos neseniai apkaltino programišius, esą remiamus Kremliaus, surengus plataus masto kibernetinę ataką, per kurią buvo įsilaužta į amerikiečių valstybės institucijas. Tie kaltinimai papildė ilgą abiejų buvusių Šaltojo karo varžovių nesutarimų sąrašą.

„Rusija gyvens, kaip gyveno šimtus metų: siekdama gerų santykių su JAV“, – patikino Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Ar Vašingtonas stengsis pasiekti tą patį tikslą, „priklausys nuo pono Bideno ir jo komandos“, pridūrė D. Peskovas.

Nepaisant nesutarimų dėl konfliktų Ukrainoje ir Sirijoje, taip pat Maskvai mestų kaltinimų kišimusi į JAV rinkimus ir kibernetinių atakų vykdymu, abi šalys tuojau po J. Bideno prisaikdinimo pradės derybas dėl istorinio branduolinių ginklų kontrolės susitarimo pratęsimo.

2010 metais sudaryta naujoji Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartis – paskutinis likęs branduolinis paktas tarp abiejų šalių – riboja Rusijos ir JAV branduolinius arsenalus ir turi liautis galioti vasario 5 dieną.

D. Peskovas trečiadienį pareiškė, jog rusų prezidentas Vladimiras Putinas „nuosekliai“ pasisako už sutarties išsaugojimą ir kad atsakomybė už šio dokumento likimą tenka Vašingtonui.

Derybos, pradėtos dirbant prezidento Donaldo Trumpo administracijai, atsidūrė aklavietėje, Vašingtonui ėmus spausti Kiniją prisijungti prie sutarties, nors Pekinas pareiškė neketinąs to daryti.

J. Bideno padėjėjai leido suprasti, kad būsimas amerikiečių lyderis sieks pratęsti sutartį, tačiau jis prieš rinkimus taip pat žadėjo laikytis griežtesnės pozicijos Rusijos atžvilgiu.

D. Peskovas trečiadienį pareiškė, jog pokyčiai JAV prezidentūroje jokiu būdu nepaveiks Rusijos ir kad Kremlius niekaip nesiruošia J. Bideno inauguracijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)