Praeitą mėnesį JAV Teisingumo departamentas paprašė Kremliaus finansuojamos televizijos RT, dar žinomos kaip „Russia Today“, registruoti jai Amerikoje dirbančią kompaniją kaip „užsienio agentą“. Tokiu būdu JAV padidino spaudimą šiai Rusijos žiniasklaidos grupei, kurią Vašingtonas laiko Maskvos propagandos ruporu.

Reaguodamas į tą žingsnį Kremlius perspėjo, kad Maskva gali imtis atsakomųjų priemonių dėl Rusijos žiniasklaidos priemonių veiklos varžymo Jungtinėse Valstijose.

Anksčiau antradienį JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert teigė, kad potencialus reikalavimas RT ir naujienų agentūrai „Sputnik“ registruotis užsienio agentėmis niekaip nesutrikdys jų galimybių skelbti informaciją.

„Raginame nekurti dirgiklio dvišaliuose santykiuose ir leisti žiniasklaidos priemonėms ramiai dirbti“, – sakoma antradienį paskelbtame Rusijos ambasados pareiškime.

Atstovybė pabrėžė, kad Vašingtonas „toliau stengiasi vaizduoti, kad Rusijos žiniasklaidos priemonės Jungtinėse Valstijose, konkrečiai, televizija RT, nepatiria jokio spaudimo – kitaip negu amerikiečių žiniasklaida Rusijoje“.

„Beje, neatsilieka ir pagrindiniai Amerikos (žiniasklaidos kanalai), įsukę RT juodinimo ir etikečių klijavimo kampaniją“, – sakoma ambasados pranešime.

Atstovybė atkreipė dėmesį, kad šis spaudimas daromas nepaisant Maskvos pareiškimų, kad „Rusijos žiniasklaidos priemonių Jungtinėse Valstijose vertimas pakeisti savo statusą į užsienio agenčių gali reikšmingai apsunkinti jų darbą ir sukelti problemų žurnalistų kolektyvams“.

„Apskritai, sprendžiant iš to, kas dedasi su Rusijos žiniasklaida JAV, matyti, kad Amerikos valdžios žodžiai apie žiniasklaidos laisvę skiriasi nuo darbų. Per antirusišką vajų Vašingtone visiškai užmiršo apie šalies įstatymuose ir tarptautiniuose teisės aktuose įtvirtintus principus, apie kurių laikymąsi kitose šalyse čia labai mėgstama priminti“, – sakoma ambasados pranešime.

Praeitą ketvirtadienį Rusijos prezidentas V. Putinas sakė, kad „nedelsiant bus atsakyta tuo pačiu“, jei Vašingtonas pritaikys apribojimus Rusijos finansuojamam televizijos tinklui RT ir naujienų agentūrai „Sputnik“.

Anot RT, JAV jų reikalauja registruotis užsienio agento statusu ir pateikti išsamią asmeninę informaciją apie savo darbuotojus. Pasak Rusijos televizijos, tokiu būdu ją mėginama išstumti iš JAV žiniasklaidos rinkos.

JAV žvalgybos agentūros sako, kad Rusija kišosi į 2016 JAV prezidento rinkimus, bet Maskva tokius kaltinimus neigia.