Kad išsaugotų vienybę, NATO naudoja „Rusijos grėsmės mitą, šmeižtą dėl Rusijos agresijos ir nuolatos kartoja būtinybę atremti ją kartu“, rašoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) pareiškime.

Ši reakcija kilo, JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui pasmerkus Rusijos agresiją Ukrainoje. Tai gali rodyti potencialiai griežtesnę naujosios JAV administracijos laikyseną Maskvos atžvilgiu.

Rusijos ministerija pareiškė, kad R.Tillersono komentarai ją suglumino. URM apgailestavo, kad jie išsakyti praėjus dienai po NATO ir Rusijos diplomatų susitikimo, kuris, Maskvos teigimu, buvo konstruktyvus.

„Daugybę kartu NATO naudoja ideologines dogmas vietoje to, kad dėtų realias pastangas spręsti problemas pasaulyje“, - nurodė Rusijos URM.

„Vienintelis sprendimo būdas yra radikaliai pakeisti Aljanso charakterį“, - nurodė ji.

Prezidento rinkimų kampanijos metu JAV vadovas Donaldas Trumpas sakė matantis galimybių perkrauti santykius su Rusija.

JAV valstybės departamento pareigūnai teigia, kad R.Tillersonas kartu su NATO sąjungininkėmis spaus Rusiją įgyvendinti savo įsipareigojimus, numatytus Minsko susitarimuose tam, kad baigtųsi karas Rytų Ukrainoje.

R.Tillersono komentarai greičiausiai sumažins nerimą, kad naujoji JAV administracija yra labiau suinteresuota pagerinti santykius su Maskva nei remti NATO.