Pagal naujo įstatymo projektą, valstybės išdavimu ir šnipinėjimu bus kaltinami ir tie, kas rems "bandančiuosius pakenkti Rusijos saugumui". Asmenims, nelegaliai gavusiems slaptos valstybinės informacijos, grės ilgos kalinimo bausmės. Už šį įstatymo projektą balsavo 375 Valstybės Dūmos nariai, o prieš - tik du. Manoma, kad Aukštieji parlamento rūmai greitai patvirtins įstatymo projektą. Tuomet jį dar turės pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

Politikos komentatoriai pažymi, kad šis įstatymo projektas buvo pasiūlytas per praėjusią V. Putino kadenciją, bet po jo prezidento postą perėmęs Dmitrijus Medvedevas neskubino priimti šio įstatymo.

"Dabartinį Valstybės Dūmos balsavimą galima laikyti V. Putino galios atgavimo simboliu", - rašė centristinių pažiūrų dienraštis "Nezavisimaja Gazeta".

Pagal dabar galiojantį įstatymą, valstybės išdavimu laikomas šnipinėjimas ar kita pagalba užsienio valstybei, kuri kenkia Rusijos išorės saugumui. Naujajame įstatyme ši sąvoka praplečiama ir įtraukiami veiksmai prieš Rusijos "konstitucinę tvarką, suverenumą ir teritorinį bei valstybės integralumą".

Be to, siūlomame įstatyme tarptautinės organizacijos yra įtrauktos į sąrašą grupių, kurios gali pasinaudoti valstybės paslaptimis. Pasak kovotojų už žmogaus teises, tai gali reikšti, kad informacijos dalinimasis su tokiomis tarptautinėmis organizacijomis kaip "Amnesty International" ar net skundo pateikimas Europos Žmogaus Teisių Teismui gali tapti nusikalstama veikla.