Rusijos lyderis išreiškė viltį, kad bus „kuriami konstruktyvūs ryšiai tarp Rusijos ir Lenkijos, pagrįsti gerų kaimyniškų santykių ir abipusės pagarbos vieni kitų interesams principais, (ir kad tie ryšiai) padės sustiprinti saugumą bei stabilumą Europoje“, nurodė Kremlius.

Tradiciškai įtempti Maskvos ir Varšuvos santykiai pastaruoju metu dar labiau pašlijo, nes Lenkija yra tarp valstybių, įnirtingiausiai kritikuojančių Rusijos numanomą vaidmenį Ukrainos konflikte.

Europos Sąjungai ir Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijas Rusijai dėl Ukrainos krizės, o Maskva atsakė embargu Vakarų žemės ūkio produktams.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“, kad Kremlius visuomet norėjo plėtoti gerus, „stereotipų neaptemdytus“ santykius su savo kaimynėmis, įskaitant Lenkiją.

Tuo tarpu įtakingas Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas pareiškė, kad „atsiradus Lenkijoje tokiam lyderiui kaip Duda, tai nieko gera nežada Rusijos ir Lenkijos santykiams. Tačiau laikai keičiasi, o Lenkijos viešasis interesas, kai paprasti žmonės jau seniai pavargę nuo konfrontacijos visais frontais, nusiteikęs normalizuoti santykius su Rusija, o ne toliau juos bloginti“.

K.Kosačevas sakė, kad Lenkija anksčiau buvo didžiausia pasaulyje obuolių eksportuotoja, bet neteko pagrindinės rinkos – Rusijos, kuri supirkdavo pusę obuolių derliaus, 677 tūkst. tonų. Dėl šios priežasties lenkų ūkininkai patyrė apie 840 mln. eurų nuostolių.

„Įvykiai Ukrainoje vietoje lenkų triumfo realizuojant Pilsudskio laikų Tarpujūrio koncepciją, virto problemomis – pradedant OUN (Ukrainos nacionalistų organizacijos) ir UPA (Ukrainos sukilėlių armijos) veikėjų, atsakingų už Voluinės skerdynes, šlovinimu Kijeve, baigiant Varšuvos pamėgto Rytų partnerystės projekto žlugimu, jeigu spręsti pagal jo dalyvių Rygos viršūnių susitikimą“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė senatorius.