„Paskolos terminų atidėjimas ir palūkanų mažinimas vienu metu prieštarauja finansinei logikai. Reikia ieškoti kompromiso, veikiausiai, kitoje plotmėje“, – žurnalistams sakė finansų viceministras Sergejus Storčiakas.

„Reikalas sudėtingas, susidedantis iš kelių savarankiškų dalių. Viena jų – paskolos naudojimo laikotarpio pratęsimas, antra – grąžinimo terminų peržiūrėjimas. Trečia dalis – palūkanos, dėl kurių sutarėme labai seniai – 2012 metais, esant visiškai kitokioms makroekonominėms sąlygoms. Beje, skolinome kaip sau“, – paaiškino viceministras.

„Konsultacijos dėl viso to vyksta“, – pridūrė S. Storčiakas.

Stringant Astravo AE elektrinės projekto įgyvendinimui, Minskas paprašė Maskvos sumažinti tam suteiktos paskolos palūkanas bei prailginti jos grąžinimo terminą, nes, kaip jis teigia, pirmojo reaktoriaus įjungimo terminai atidedami dėl generalinės rangovės „Rosatom“ kaltės.

Baltarusija 10 mlrd. JAV dolerių vertės paskolos linijos 25-iems metams sutartį su Rusija pasirašė 2011-ųjų lapkritį, o finansavimas pagal ją pradėtas 2012 metais.

Dabar Minskas siekia, kad paskolos grąžinimo terminas būtų prailgintas iki 35-erių metų, o palūkanos sumažintos.

Pirmosios branduolinės jėgainės Baltarusijoje įjungimas jau ne kartą buvo atidėtas. Pagal pradinius Astravo AE projekto planus, pirmasis iš dviejų reaktorių turėjo pradėti veikti 2018-ųjų lapkritį, bet tai buvo nukelta į praėjusių metų vidurį, po to – į rudenį, vėliau – į šių metų sausį, o dabar tam yra suteiktas platesnis terminas – šių metų pirmasis ketvirtis.

Astravo AE stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“. Jėgainė turės du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų.