"Šalių užsienio reikalų ministrai oficialiai patvirtino susitarimą dėl Perechilio/Leilos saloje iki 2002 metų liepos buvusios padėties sugrąžinimo ir išlaikymo" - sakoma po Ispanijos ir Maroko diplomatijos vadovų derybų Rabate paskelbtame pareiškime.

Ispanijos užsienio reikalų ministrė Ana Palacio ir Maroko užsienio reikalų ministras Mohamedas Benaissa pirmadienį vedė derybas Rabate, mėgindami išspręsti dėl šios negyvenamos salelės kilusią krizę. Po derybų išplatintame pareiškime priduriama, kad rugsėjį Madride įvyks dar vienas ministrų susitikimas.

Praėjusį šeštadienį Ispanija išvedė savo kareivius, kuriuos anksčiau atsiuntė į Perechilio salą išvaryti keliolikos Maroko kareivių. Liepos 11 dieną Maroko kareiviai išsilaipino saloje, kurią marokiečiai vadina Leila, neva siekdami įrengti stebėjimo postą kovai su terorizmu ir neteisėta migracija į Europą.

Ši sala yra už 200 metrų nuo šiaurinių Maroko krantų, netoli Ispanijos kontroliuojamo Seutos anklavo. Sala yra Maroko teritoriniuose vandenyse, prie pat jų ribos.

Negyvenamos 13,5 hektarų ploto uolėtos salelės statusas lieka neaiškus nuo 1956 metų, kai buvo panaikintas Ispanijos protektoratas gretimose Maroko srityse.

Madridas teigia, jog tarp šalių galioja susitarimas neokupuoti šios salos, tuo tarpu Rabatas tvirtina, kad šios salos priklausomybės klausimas niekada nebuvo išspręstas.

Kai karo laivų ir sraigtasparnių remiami elitiniai ispanų kariai praėjusį trečiadienį išsikėlė į salą išvaryti Maroko kareivių, Rabatas apkaltino Ispaniją paskelbus jam karą.

Po šio incidento Ispanijos ir Maroko santykiuose kilo dar didesnė įtampa. Abi šios šalys, kurias skiria Gibraltaro sąsiauris, jau anksčiau nesutarė daugeliu klausimų, įskaitant žvejybos teises ir ginčijamos Vakarų Sacharos teritorijos priklausomybę.

Šeštadienį pasiekus susitarimą dėl krizės sureguliavimo, 75 saloje buvę ispanų kareiviai tuojau pat išskrido, o saloje iškeltos Ispanijos vėliavos buvo nuimtos.