Praėjusį šeštadienį Ispanija išvedė savo kareivius, kuriuos anksčiau atsiuntė į Perechilio salą išvaryti keliolikos Maroko kareivių. Liepos 11 dieną Maroko kareiviai išsilaipino saloje, kurią marokiečiai vadina Leila, neva siekdami įrengti stebėjimo postą kovai su terorizmu ir neteisėta migracija į Europą.

Ispanijos užsienio reikalų ministrė Ana Palacio ir Maroko užsienio reikalų ministras Mohamedas Benaissa turėtų baigti parengti minėtą susitarimą, nors abi šalys ir toliau nesutaria dėl šios salos priklausomybės.

Ispanijos vidaus reikalų ministras Angelas Acebesas pareiškė, kad pirmadienį įvyksiančių derybų metu bus "pasirašytas susitarimas, kuriuo bus sugrąžinta "status quo" (buvusi padėtis). Tuo tarpu Rabatas paskelbė trumpą pareiškimą, kuriame sveikino Ispanijos pajėgų pasitraukimą iš "Marokui priklausančios salos".

Ši sala yra už 200 metrų nuo šiaurinių Maroko krantų, netoli Ispanijos kontroliuojamo Seutos anklavo. Sala yra Maroko teritoriniuose vandenyse, prie pat jų ribos.

Negyvenamos 13,5 hektarų ploto uolėtos salelės statusas lieka neaiškus nuo 1956 metų, kai buvo panaikintas Ispanijos protektoratas gretimose Maroko srityse.

Madridas teigia, jog tarp šalių galioja susitarimas neokupuoti šios salos, tuo tarpu Rabatas tvirtina, kad šios salos priklausomybės klausimas niekada nebuvo išspręstas.

Kai karo laivų ir sraigtasparnių remiami elitiniai ispanų kariai praėjusį trečiadienį išsikėlė į salą išvaryti Maroko kareivių, Rabatas apkaltino Ispaniją paskelbus jam karą.

Po šio incidento Ispanijos ir Maroko santykiuose kilo dar didesnė įtampa. Abi šios šalys, kurias skiria Gibraltaro sąsiauris, jau anksčiau nesutarė daugeliu klausimų, įskaitant žvejybos teises ir ginčijamos Vakarų Sacharos teritorijos priklausomybę.

Šeštadienį pasiekus susitarimą dėl krizės sureguliavimo, 75 saloje buvę ispanų kareiviai tuojau pat išskrido, o saloje iškeltos Ispanijos vėliavos buvo nuimtos.

Ispanijos vyriausybė patvirtino, jog susitarimas su Rabatu buvo pasiektas per telefonu vykusias derybas, kurioms tarpininkavo JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas.