Tokią informaciją pateikia Prestupnosti.NET, remdamasis vienu iš brigados kariškių.

Kaip teigia šaltinis, nepaisant itin sudėtingų sąlygų, „kruopščiai planuotą specialiąją operaciją“ pavyko sėkmingai įgyvendinti.

„Negaliu atskleisti jums detalių, bet galiu pasakyti, kad šiuo metu mes jau prisijungėme prie „Azov“ pulko. Ištrūkti pavyko keliems šimtams jūrų pėstininkų, tarp jų yra ir sužeistų“, – cituojamas brigados karys.

Situaciją trečiadienio rytą feisbuke pakomentavo ir Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius.

„Mariupolyje 36-osios jūrų pėstininkų brigados dalinys po sudėtingo ir itin rizikingo manevro prasiveržė pro priešus ir prisijungė prie „Azov“ pulko, kuris profesionaliai talkino šiai operacijai. Rezultatai?
1. „Azov“ sulaukė nemenko pastiprinimo.
2. 36-oji brigada išvengė didelių nuostolių ir gavo papildomų rimtų galimybių, praktiškai – antrą šansą.
3. Miesto gynėjai, dabar jau visi kartu, pastebimai sustiprino savo rajono gynybą.
Trumpiau tariant, miesto gynybos sistema išsiplėtė ir sustiprėjo. Štai kas nutinka, kai pareigūnai nepameta galvos, o atsakingai kontroliuoja karius. Nepameskime galvų ir mes. Armija žino, ką daro“, – rašė O. Arestovičius.

Delfi primena, kad antradienį Mariupolį nuo rusų ginantys 36-osios brigados jūrų pėstininkai įrašė vaizdo kreipimąsi, kuriame patikino, kad nepaliko savo pozicijų ir liko ištikimi Ukrainai, bei paprašė nepamiršti pasipriešinimo kainos ir iškovoti pergalę.

Žurnalistė Natalija Nagornaja paaiškino, kad iš 36-osios brigados jūrų pėstininkų gavo vaizdo įrašą, „padarytą šiandien Mariupolyje apie 5 val.“ Ji paviešino vaizdo įrašą, „kad niekas negalėtų pasakyti, jog jie buvo tiesiog palaužti“.

Žurnalistė pabrėžė, kad kovotojai „iki šiol laikosi savo pozicijose, bet jau praktiškai nebeturi iš ko laikytis“, todėl tai „valandų klausimas“. „Šlovė Ukrainai! Mes – Mariupolio gynėjai, 36-oji jūrų pėstininkų brigada, kuri iki paskutinės akimirkos gynė ir gina šį miestą. Mes neatidavėme savo pozicijų. Iš visų jėgų stengiamės išlaikyti kiekvieną šio miesto lopinėlį.

Bet tikrovė tokia, kad miestas iš tikrųjų atsidūrė blokadoje, žiede – negavome jokių šaudmenų, jokių maisto produktų“, – kalbėjo Mariupolio gynėjai.

„Kovojome iki galo. Dėkojame kiekvienam ukrainiečiui, kuris tikėjo ir tebetiki jūrų pėstininkais. Jūsų tikėjimas padėjo mums taip ilgai atsilaikyti. Mes nepalikome savo pozicijų. Likome ir esame ištikimi visada. Visi ukrainiečiai privalo nepamiršti šio pasipriešinimo kainos ir užbaigti pradėtą darbą: iškovoti pergalę... Ukraina, Europa, pasauli... Tikėdami pergale, esame ištikimi visada, ištikimi iki galo“, – pabrėžė Mariupolio gynėjai.

JAV: Mariupolis dar nėra Rusijos rankose

Ukrainos Mariupolio uostamiestis dar nėra Rusijos rankose ir dėl jo toliau verda kruvina kova. Tai pareiškė Pentagonas, kuriuo remiasi „Sky News“.

„Akivaizdu, kad rusai nori Mariupolio dėl jo strateginio išsidėstymo Donbaso pietuose ir ant Azovo jūros krantų, – teigė Pentagono atstovas Johnas Kirby'is. – Jis taip pat svarbus Ukrainos žmonėms dėl savo reikšmės šalies ekonomikai ir dėl to, nes tai yra jų miestas.“

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas pagyrė Mariupolio gynėjus, tačiau pridūrė, kad pradeda sekti jų turimos atsargos. Šis miestas apsiaustas beveik nuo pat Rusijos invazijos pradžios.

Rusijos kariai naktį į trečiadienį tęsė Ukrainos Mariupolio uostamiesčio bombardavimą. Anot Ukrainos šaltinių, smūgių metu, be kita ko, taikomasi į miesto uostą ir „Azovstal“ gamyklą, kurioje įsitvirtinę ukrainiečių kariai.

Ukrainos kariuomenės šaltinių teigimu, Rusija taip pat surengė artilerijos atakas rytiniame Charkivo mieste. Tačiau bendra karinė situacija pernakt esą pastebimai nepakito. Prognozuojama, kad artimiausiomis dienomis ar savaitėmis Ukrainos rytuose gali įvykti didelio masto Rusijos puolimas.

Mariupolis apsiaustas beveik nuo pat Rusijos invazijos pradžios. Vietos gyventojams trūksta vandens ir maisto, čia taip pat nėra elektros. „Tai nėra gyvenimas. Tai išlikimas“, – teigė Mariupolio vicemeras Serhijus Orlovas. Ukrainiečių skaičiavimu, mieste jau galimai žuvo daugiau kaip 20 000 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)