Mančesterio universiteto parengtose nediskriminacinės kalbos gairėse nurodoma rinktis lyties pagrindu neutralius terminus, pavyzdžiui, „vienas iš tėvų“ (angl. parent) arba „globėjas“ (angl. guardian).

Jungtinės Karalystės parlamentaras Jonathanas Gullisas universiteto parengtas gaires įvardijo kaip „paranojiškos socialinės diskriminacijos baimės beprotybę“.

Universiteto atstovai neigia, kad aukštoji mokykla atsisako ar draudžia konkrečias sąvokas.

Gairės, su kuriomis universiteto darbuotojai supažindinti savaitės pradžioje, buvo parengtos minėtosios aukštosios mokyklos lygybės, įvairovės ir kovos su diskriminacija komandos.
Tokių veiksmų nuspręsta imtis gavus kolegų atsiliepimų, kuriuose pažymima, kad stinga rekomendacijų, kokias sąvokas ir kalbą vartoti, teigia universiteto atstovai.

Gairės rekomenduoja rinktis lyties pagrindu neutralias sąvokas, o ne tokias, kurios išskirtų bei akcentuotų vieną ar kitą lytį.

Universiteto parengtos rekomendacijos sulaukė aršios kritikos socialinėje žiniasklaidoje, atsirado nemažai tokių, kurie patarimus smerkė kaip „kalbos policijos sankcijas“.

Nepaisant to, atsirado ir idėją palaikančiųjų. Jų teigimu, nemažai mokyklų ir universitetų jau ne vieną dešimtmetį atsisakę sąvokų „tėvas“ ir „motina“, renkasi neutralesnius.

Generalinis „Free Speech Union“ sekretorius Toby Youngas sako: „Jeigu būčiau Mančesterio universiteto studentas, nežinau, ar manyčiau, kad tai tinkamas mano per metus mokamų 9250 svarų panaudojimas. Užuot susitelkęs į švietimo standartus ar paramą studentams, kuriems dėl pandemijos kilo įvairiausių sunkumų, Mančesterio universitetas švaisto lėšas paranoja kvepiančioms instrukcijoms, kaip kalbėti, kad niekas nesijustų diskriminuojamas. Jauni žmonės negali pakęsti, kai juos vadina jautruoliais, o Mančesterio universitetas jiems tikrai nepadeda, leisdamas suprasti, kad juos gali įžeisti ir tokie žodžiai kaip „motina“ ar „tėvas“.

Mančesterio universiteto atstovas aiškina, kad „paprasčiausiai buvo parengta raštiškų rekomendacijų darbuotojams, kuriomis raginama rinktis nediskriminuojančią kalbą ir taip išvengti stereotipų ir prielaidų“.

„Todėl ir rekomenduojama vartoti sąvokas „vienas iš tėvų“ arba „globėjas“. Tai jau seniai įsitvirtinusi terminologija, ir tai visa nereiškia, kad atsisakome tokių žodžių kaip „tėvas“ ir „motina“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)