Įstatymų leidėjai beveik vienbalsiai palaikė įstatymo projektą, žymintį didžiulį žingsnį pirmyn LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) teisių srityje šioje Viduržemio jūros saloje. Skyrybos Maltoje buvo įteisintos tik 2011 metais, o abortai šalyje iki šiol yra draudžiami.

Mažiausia Europos Sąjungos valstybė taps jau 15-a Bendrijos nare, leidžiančia tuoktis tos pačios lyties asmenims.

Balsavimas parlamente buvo vienas pirmųjų praėjusį mėnesį rinkimuose nugalėjusio premjero Josepho Muscato įgyvendintų pažadų.

„Tai yra istorinis balsavimas. Tai rodo, kad mūsų demokratija ir visuomenė pasiekė brandos lygį, ir dabar galime pasakyti, kad visi esame lygūs“, – sakė jis po balsavimo.

„Pažadas ištesėtas, ateitis apsaugota“, – kiek vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras pirmininkas.

Nors naujajam įstatymui įnirtingai priešinosi Katalikų Bažnyčia, homoseksualų teisių aktyvistai džiaugėsi parlamentarų priimtu sprendimu ir trečiadienį surengė eiseną prie premjero biuro Valetos centre.

Pastato fasadas nušvito vaivorykštės spalvų šviesomis, o ant jo buvo užrašytas šūkis „Sukūrėme istoriją“.

„Kad ir ką jie bemylėtų“

Naujajam įstatymui prieštaravo tik vienas parlamentaras. Įsigaliojus šiam teisės aktui, tos pačios lyties poros galės ir įsivaikinti. Iki šiol tai buvo įmanoma, jei dėl įsivaikinimo kreipdavosi ne pora, o vienas asmuo.

Nors Maltos piliečių laisvės indeksai Europos kontekste yra gana aukšti, salos gyventojų nuomonei didelę įtaką tebedaro religija.

Nemažos kritikos prieš balsavimą sulaukė teisinės terminijos keitimas: tokios sąvokos kaip vyras, žmona, motina ir tėtis buvo pakeisti lyties požiūrių neutraliais terminais: partneris arba tėvas.

Antradienio vakarą įstatymo priešininkai prie parlamento surengė tylų protestą, tačiau socialiniuose tinkluose trečiadienį priimtas Maltos parlamentarų sprendimas sulaukė daug pagyrų.

„Dabar didžiuojuosi esąs tėtis, galintis pasakyti savo berniukams, jog kad ir kas jie būtų, kad ir ką jie bemylėtų, jie vis tiek galės vadinti Maltą savo namais“, – rašė vienas tviterio vartotojas.

Nuo 2014-ųjų, kai Maltoje buvo leista registruoti civilines partnerystes, šia galimybe pasinaudojo 141 homoseksualų pora. Dar 22 poros, anksčiau susituokusios užsienyje, įteisino savo sąjungas ir šioje Viduržemio jūros saloje.

Pirmąja Europos valstybe, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas, 2001 metais tapo Nyderlandai, o šių metų birželio 30 dieną, nuomonę šiuo klausimu netikėtai pakeitus kanclerei Angelai Merkel, toks sprendimas buvo priimtas ir Vokietijoje.

Homoseksualai tuoktis gali ir Jungtinėse Valstijose, Kanadoje bei dar keturiose Pietų Amerikos valstybėse. Vis dėlto daugumoje Afrikos ir Azijos šalių tos pačios lyties asmenų santuokos iki šiol nėra leidžiamos.