A. Fujimori, kuris buvo nuteistas 25 metams už žmogaus teisių pažeidimus, praėjusių metų pabaigoje dėl įvairių ligų iš kalėjimo buvo perkeltas į ligoninę. Tuo metu jis ir sulaukė prezidento malonės.

Iš ligoninės A. Fujimori buvo išrašytas tik prieš 10 dienų.

Dabar „jo būklė nėra visiškai stabili“, jam vis dar pasireiškia „trumpi aritmijos periodai“, žurnalistams sakė gydytojas Alejandro Aguinaga.

79 metų A. Fujimori į Šimtmečio kliniką, kur buvo gydomas ir anksčiau, atlydėjo sūnus Kenji (Kendžis). Televizijos reportažuose buvo matyti, kad prie įėjimo į kliniką eksprezidentas pakėlė ranką pasisveikinti su žurnalistais.

79 metų A. Fujimori 2007-aisiais buvo nuteistas kalėti už savo vaidmenį žudynėse, kurias praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje vykdė slaptas kariuomenės smogikų būrys, persekiojęs marksistų sukilėlius.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl korupcijos ir valstybės lėšų grobstymo.

Malonę A. Fujimori griežtai kritikavo jo valdymo 1990-2000 metais aukos, jų giminaičiai ir žmogaus teisių gynėjai.

Tačiau jis taip pat pelnė daugelio Peru gyventojų pagarbą už tvirtą ir negailestingą kampaniją prieš kairiųjų partizanus.

P. P. Kuczynski žadėjo nesuteikti A. Fujimori malonės, bet suteikė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Kenji Fujimori susilaikė per balsavimą parlamente dėl prezidento apkaltos. Jo pavyzdžiu pasekus virtinei kitų deputatų, opozicijai pritrūko balsų nušalinti prezidentą dėl kaltinimų gavus kyšių iš Brazilijos statybų milžinės „Odebrecht“.

Tokia įvykių seka išprovokavo kalbas, kad malonė buvo politinės skolos grąžinimas.