Maliečių vyriausybės atstovas pulkininkas Abdoulaye Maiga pareiškė, jog Prancūzijai buvo pateiktas skundas po to, kai antradienį vienas jos karinis orlaivis buvo pastebėtas skrendantis tarp Dramblio Kaulo Kranto sostinės Abidžano ir Malio šiaurinio Gao miesto.

Remiantis pareiškimu, šis skrydis buvo „akivaizdus Malio oro erdvės pažeidimas“, nes dėl neseniai Sachelio valstybei įvestų regioninių sankcijų šalies sausumos ir oro sienos daugiausia yra uždarytos.

Prancūzijos karinis lėktuvas buvo išjungęs savo atsakiklį, todėl su juo negalėjo susisiekti Malio aviacijos institucijos, teigiama pareiškime.

Ten pat perspėjama, kad vyriausybė „atsisakys bet kokios atsakomybės už riziką, kuri gali kilti šių veiksmų atlikėjams, jeigu jie toliau pažeidinės mūsų oro erdvę“.

Tačiau vienas prancūzų kariuomenės pareigūnas, pageidavęs likti anonimas, paneigė Bamako pareiškimus, teigdamas, kad lėktuvo atsakiklis buvo perjungtas į „karinį režimą“.

„Buvo laikomasi visų procedūrų“, – patikino pareigūnas ir pridūrė, kad Malio valdžia irgi buvo patvirtinusi lėktuvo skrydžio planą.

Sekmadienį Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) nusprendė uždaryti sausumos ir oro sienas su Maliu ir įvesti prekybos embargą dėl atidėtų rinkimų.

Tokių priemonių, kurioms pritarė ir Prancūzija, buvo imtasi kariuomenės dominuojamai maliečių vyriausybei praėjusį mėnesį pasiūlius likti valdžioje iki penkerių metų ir tik tada atkurti demokratinę santvarką.

Malio chunta, užgrobusi valdžia 2020 metų rugpjūtį, anksčiau žadėjo surengti rinkimus vasario 27 dieną.

Reaguodamas į regionines sankcijas, Malis taip pat paskelbė uždarantis savo sienas su ECOWAS narėmis. Išimtis taikoma tik kariuomenės valdomai Gvinėjai, nesiėmusiai tokių baudžiamųjų priemonių.

Antradienį Vakarų Afrikos oro eismo agentūra ASECNA informavo Malį, kad jo oro erdvę pažeidė prancūzų karinis lėktuvas.

Tačiau Prancūzijos kariuomenės atstovas Pascalis Ianni pareiškė, jog „sienų uždarymas neliečia karinių skrydžių“.

Paryžius Malyje ir kaimyninėse Sachelio šalyse yra dislokavęs tūkstančius savo karių; jie padeda vietos pajėgoms kovoti su džihadistais.

Prancūzijos santykiai su Maliu, jos buvusia kolonija, smarkiai pašlijo po 2020-aisiais įvykdyto perversmo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją