Ginkluotiems užpuolikams šturmavus kariuomenės vadovaujamą mokyklą šiaurės vakariniame Pešavaro mieste, žuvo mažiausiai 130 žmonių, daugiausia mokinių. Šis išpuolis netrukus sulaukė pasaulio bendruomenės pasmerkimo.

„Aš sielvartauju dėl šio bejausmio ir šaltakraujiško teroro akto Pešavare, kuris prieš mus atsivėrė. Nekalti vaikai neturi vietos savo mokykloje, kai dedasi toks siaubas“, – sakė Malala savo pareiškime.

„Aš smerkiu šiuos žiaurius ir bailius veiksmus ir palaikau Pakistano vyriausybę bei ginkluotąsias pajėgas, kurių pastangos iki šiol, reaguojant į šį siaubingą įvykį, yra pagirtinos“, – pridūrė ji.

Prieš tapdama pasauliniu kovos už vaikų teises simboliu dabar Britanijoje gyvenanti 17 metų Malala patyrė žiaurų Talibano kerštą už jos pradėtą mergaičių švietimo kampaniją – 2012 metų spalio 9 dieną ją šūviu į galvą sunkiai sužeidė vienas kovotojas.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė grupuotė „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), kuri neva keršijo už stambaus masto kariuomenės operaciją regione ir sakė nurodžiusi kovotojams šaudyti į vyresnius mokinius.