Olandų tyrėjai antradienį teigė, kad trys pilotai žuvo iš karto, kai per metrą nuo jų kabinos sprogo rusų gamybos „Buk“ raketa.

Sprogimo metu su „milžiniška jėga“ lėktuvą suvarpė šimtai šrapnelio dalelių, rašoma Olandijos saugumo tarybos ataskaitoje.

Tačiau tyrėjai atsisakė įvardyti, kas numušė lėktuvą, ir pasakė tik tiek, kad raketa buvo paleista iš 320 kvadratinių kilometrų ploto Ukrainos rytuose.
Norint nustatyti tikslią paleidimo vietą, reikalinga tolesnė „teismo ekspertizė“, rašo „The Guardian“.

Tačiau parlamento koridoriuje Hagoje kalbėdamas su žurnalistais Saugumo tarybos pirmininkas Tjibbe Joustra vėliau pripažino, kad „Buk“ raketa buvo paleista iš separatistų kontroliuojamos teritorijos.

„Ribos šiek tiek kinta, bet tai yra rajonas, kurio kontrolė priklausė prorusiškiems separatistams“, – teigė jis laikraščiui „Volkskrant“.

„Jeigu tikrai norite nustatyti vietovę, reikėtų paimti žemės mėginius ir apklausti liudininkus. Tai ne mūsų kompetencija“, – pridūrė jis.

Olandijos saugumo tarybos ataskaitoje pažymima, kad pirmojo piloto, patyrusio „daugybinius lūžius“, kūne buvo aptikta daugiau kaip 120 objektų, „daugiausia metalinių fragmentų“.

Kai olandų ekspertai identifikavo kapitono palaikus, jie nustatė, kad juose jau „buvo atlikta išorinė ir vidinė ekspertizė svetimkūniams pašalinti“.

Nepaisant akivaizdžių bandymų pašalinti šrapnelio liekanas, jo kūne „buvo aptikta šimtai metalinių objektų“, taip pat nustatyti kaulų lūžiai ir kiti sužalojimai, teigiama ataskaitoje.

Tarp ištirtų raketos šrapnelio fragmentų buvo dvi peteliškės formos dalelės, kurios, kaip nustatė Olandijos saugumo taryba, yra būdingos tam tikros „Buk“ raketos kovinei galvutei.

Kiek anksčiau Rusijos „Buk“ gamintoja paneigė, kad buvo rasti tokie fragmentai, ir tikino, kad raketa buvo paleista iš senesnio „Buk“ modelio, kurio Rusijos ginkluotosios pajėgos jau nebenaudoja.

DELFI primena, kad Olandijos saugumo valdyba antradienį paskelbė galutinę tyrimo ataskaitą, kurioje sakoma, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas buvo numuštas virš Rytų Ukrainos raketa, paleista iš Rusijos gamybos zenitinio raketų komplekso „Buk“.

„Reiso MH17 (lėktuvas) sudužo kovinei galvutei detonavus šalia lėktuvo pilotų kabinos kairės pusės“, – Olandijos saugumo valdybos pirmininkas Tjibbe Joustra sakė per spaudos konferenciją, pristatydamas tyrimo išvadas.

„Kovinė galvutė 9N314M detonavo šalia lėktuvo pilotų kabinos kairės pusės. Ta kovinė galvutė atitinka raketą, kokios yra naudojamos raketų „žemė-oras“ sistemoje „Buk“, – pažymėjo Tj.Joustra.

Pilotų kabinoje buvusių įgulos narių kūnuose buvo rasta raketos šrapnelio dalelių, taip pat dažų liekanų, padėjusių tyrėjams nustatyti, kad buvo panaudota „Buk“ raketa, pridūrė Saugumo valdybos vadovas.

Jis pažymėjo, kad Rusija nesutiko su išvada, jog buvo panaudota būtent to tipo raketa.

Olandų tyrėjai nurodė, kad raketos kovinė galvutė sprogo arčiau negu už metro nuo lainerio kabinos, užmušdama tris ten buvusius įgulos narius, o pati kabina nuo smūgio atitrūko nuo likusios lėktuvo dalies.

Per katastrofą, įvykusią 2014 metų liepos 17 dieną, žuvo visi 298 tame laineryje buvę žmonės, daugiausiai Nyderlandų piliečių.