Partijos lyderis Hristijanas Mickoskis sakė, kad VMRO-DPMNE atmeta konstitucijos pataisą dėl Makedonijos pervadinimo. Vaizdo žinute demonstrantų reikalavimus parėmė ir Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas. Jis gyrė „drąsius ir išmintingus“ politikus, „kurie nepasiduoda užsienio valstybių spaudimui“.

Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zaevas trečiadienį paskelbė, kad šalies gyventojai referendume turi balsuoti dėl naujo pavadinimo. Anot jo, daug metų trunkančiame ginče su kaimyne Graikija dėl pavadinimo pasiektas „principinis susitarimas“. Jo derybos su Graikijos premjeru Alexiu Tsipru esą netrukus bus baigtos.

Ginčas dėl Makedonijos pavadinimo jau daugiau kaip 25 metus temdo santykius tarp Graikijos ir jos šiaurinės kaimynės. Konfliktas siekia 1991-uosius, kai tuometinė Jugoslavijos respublika paskelbė nepriklausomybę ir pasivadino Makedonija.

1993 metais šalis JT nare tapo laikinai vadindamasi Buvusia Jugoslavijos Respublika Makedonija (FYROM). Dėl neišspręsto pavadinimo klausimo Graikija blokuoja Makedonijos siekį prisijungti prie ES ir NATO.

Graikijos požiūriu, pavadinimas Makedonija yra nacionalinio paveldo dalis. Atėnai būgštauja, kad kaimynė, vadindamasi Makedonija, gali pradėti reikšti pretenzijas į tokio pat pavadinimo Šiaurės Graikijos provinciją.