Shigeharu Shirai kaltinamas 2003 m. nužudęs konkuruojančios gaujos narį.

74 m. jakudzos nario tatuiruotės patraukė vieno tailandiečio dėmesį. Šis nežinojo, kas toks tatuiruotasis asmuo.

Jakudzos kriminalinės organizacijos Japonijoje veikia panašiai kaip mafija. Jakudza egzistuoja ne vieną amžių, organizacijoms priklauso apie 60 000 narių. Pačios jakudza organizacijos nėra neteisėtos, bet didžiąją dalį pelno jos gauna neteisėtais būdais – iš lošimų, prostitucijos, narkotikų prekybos ir kibernetinių įsilaužimų.

Sh. Shirai nuotraukos pasklido internete, jas pamatė Japonijos policijos pareigūnai ir pareikalavo jį sulaikyti.

Policininkai sulaikė jį Lopbūre, į šiaurę nuo Bankoko dėl neteisėto gyvenimo šalyje. Pagal ekstradicijos sutartį jis bus išduotas Japonijai, o ten jam pateiks kaltinimą žmogžudyste.

Kaip informavo Tailando policija, Sh. Shirai prisipažino, kad buvo jakudzos gaujos narys, bet nepripažino kaltės dėl 2003 m. žmogžudystės. 2005 m. jis pabėgo iš Japonijos į Tailandą.

Sulaikyti Sh. Shirai padėjo pernai rugpjūtį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtos nuotraukos, kuriose jis matomas sėdintis prie šaškių stalo.

Nuotraukose feisbuke – senas, silpnokai atrodantis vyras, kurio visą nugarą ir didžiąją dalį krūtinės dengia tatuiruotės. Vyras pakelėje žaidžia stalo žaidimą su pensininkais.

Kaip matyti nuotraukose, jam trūksta dalies mažojo piršto – dažnai jakudzos organizacijų nariai taip save nubaudžia už klaidas.

Šias nuotraukas paskelbė vienas tailandietis, kuriam didžiulį įspūdį paliko Sh. Shirai kūną puošiančios tatuiruotės.

Žinute su tomis nuotraukomis buvo pasidalyta daugiau nei 10 tūkst. kartų, o keli vartotojai atpažino buvusį gaujos narį.

Bėglį policija suėmė jo slaptavietėje, kur jis gyveno daugiau nei 10 metų, siekdamas išvengti jam Japonijoje pateiktų kaltinimų nužudymu, susijusių su konkurentės gaujos nario mirtimi, sakoma pranešime.

Policijos generolas Wirachai Songmetta sakė, kad Sh. Shirai bendrai du ar tris kartus per metus jį lankė ir kaskart įteikdavo po maždaug 10 tūkst. batų (260 eurų).

Sh. Shirai vedė tailandietę, gyveno ramų gyvenimą ir stengėsi nekristi niekam į akis.

Pasak policijos, Sh. Shirai priklausė garsiausiai japonų mafijos nusikalstamai grupuotei „Yamaguchi-gumi“. Jis ir dar septyni asmenys kaltinami nužudę Kashihiko Otobe, kuris buvo konkuruojančios grupuotės „Kamiya“ lyderio pavaduotojas.

Sh. Shirai iš pradžių bus teisiamas už neteisėtą patekimą į šalį, o tada bus išduotas Japonijai.

Nors jakuzda ir įvardijama kaip viena įtakingiausių organizuoto nusikalstamumo grupuočių Japonijoje, jos veiklos metodai, lyginant su kitais nusikaltėliais, yra gana švelnūs ir inteligentiški, nepaisant to, jog grasinimai bei žudynės jiems taip pat nesvetimos.

Didžiausia ir stipriausia jakudzos atšaka „Yamaguchi-gumi“, kuriai priklauso 39 tūkst. narių (maždaug 50 proc. visų Japonijos gangsterių).

Jakudzą itin artimi ryšiai sieja su aukšto rango politikais, ji netiesiogiai persismelkusi praktiškai į visas Japonijos kasdieninio gyvenimo sferas.

Dažniausiai jie turi savo oficialias būstines, dalija vizitines korteles, važinėja itin prabangiais automobiliais, turi išskirtines priklausomybę šeimai liudijančias tatuiruotes ir kartais stokoja pirštų.

Nukirstas pirštas – bausmė prasikaltusiam jakudzos nariui, simbolizuojanti jo atgailą už padarytą klaidą. Norėdami išvengti nemalonumų, verslininkai stengiasi neturėti reikalų su tatuiruočių neslepiančiais asmenimis.

Nors jakudza siejama su įvairia nelegalia veika, jie taip pat užsiima ir humanitarine veikla, stengiasi išvengti civilių aukų, tad ir veikti Japonijoje jie gali gana atvirai.