Mitinge daugiausia dėmesio skirta Ispanijos kairiosios vyriausybės planams pakeisti piliečių saugumo įstatymą, priimtą 2015 m. valdant ankstesnei dešiniųjų administracijai pačiame protestų prieš taupymo politiką įkarštyje.

Reformos įstatymo projektu siekiama suderinti įstatymą su Konstitucinio Teismo sprendimu, pagal kurį reikalavimas gauti leidimą naudoti policijos atvaizdus yra „nekonstitucinis“, nes tai prilygsta „išankstinei cenzūrai“.

Mojuodami Ispanijos ir profesinių sąjungų vėliavomis, protestuotojai, lydimi aukšto rango dešiniųjų politikų, žygiavo į Vidaus reikalų ministeriją. Mitingą sušaukė „Jusapol“ organizacija, iš kurios susiformavo policijos ir Civilinės gvardijos junginiai. Jie teigia, kad tokia reforma panaikins policijos ir saugumo pajėgų apsaugą, sukels pavojų visuomenės saugumui ir sumažins operatyvines galimybes stabdyti smurtines demonstracijas.

"Sakome "ne" šiai reformai. Manome, kad įstatymas turi būti pritaikytas dabartiniams laikams ir turi būti keičiamas, bet niekada neturime sutrypti už saugumą atsakingų asmenų, kurie kasdien dirba su šiuo įstatymu, teisių", - sakė žurnalistams „Jusapol“ prezidentas Miguelis Ángelas Gómezas.

Eitynėse kalbėjęs opozicijos lyderis Pablo Casado, vadovaujantis dešiniajai Liaudies partijai, sakė visiškai pritariantis protestuotojų reikalavimams. „Kiekvieną dieną užpuolami keturi policijos pareigūnai ir tai yra visiškai netoleruotina“, – kalbėjo P. Casado ir ragino ministrą pirmininką Pedro Sanchezą „įsiklausyti į gatvę ir tūkstančius policininkų, rizikuojančių savo gyvybėmis, kad apgintų Ispanijos demokratiją ir laisvę“.

„Pirmą kartą mūsų demokratijoje tie, kurie rizikuoja savo gyvybėmis, kad mus apsaugotų, turi rengti demonstraciją, nes patys liko neapsaugoti“, – sakė jis.

Prie eitynių prisijungė ir kiti dešiniųjų politikai, tarp jų kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ lyderis Santiago Abascalas ir centro dešinės „Ciudadanos“ partijos vadovė Ines Arrimadas. „Iš esmės šiuo įstatymu siekiama panaikinti policijos apsaugą ir ją kriminalizuoti, abejojant pareigūnais ir rodant palankumą juos puolantiems, – sakė I. Arrimadas. - Esame pavargę nuo to, kad Ispanijoje nusikaltėliai yra labiau apsaugoti nei policija ir tie, kurie laikosi įstatymų“.

Pagal galiojančius įstatymus neteisėtas policijos pareigūnų atvaizdų, galinčių kelti pavojų jų saugumui, naudojimas yra šiurkštus nusikaltimas, pažeidėjams gresia 600–10 400 eurų baudos. Reforma siūlo keisti ir baudas, kurios būtų proporcingos pažeidėjų pajamoms, paliečiama ir riaušių malšinimo įranga – turi būti naudojamos mažiausiai kenksmingos priemonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)